Categories
Artikkelit

Huhtiniemen luiden tutkimukset alkoivat Helsingin yliopistossa

Huhtiniemestä löydetyt kuusi luuta ovat ihmisen luita. Tutkimustulokset valmistuvat tammikuun puolivälissä.

MINNA MÄKINEN

HUHTINIEMESTÄ löydettyjen luiden tutkimukset aloitettiin perjantaina Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella.

– Paketti on avattu. Siellä oli kuusi luuta: kaksi reisiluuta, yksi olkaluu ja pienempiä luita, kertoo oikeuslääketieteen laitoksen johtaja, professori Erkki Vuori.

Vuori vahvistaa, että luut ovat ihmisen luita.

– Vielä ei voi sanoa, kuinka monesta yksilöstä ne ovat.

VUORI arvioi, että luututkimukset valmistuvat tammikuun puolen välin tienoilla.

– Morfologisissa tutkimuksissa luut puhdistetaan, mitataan ja tunnistetaan. Niistä voidaan arvioida yksilöiden pituutta ja ikääkin.

Jos luista selvitetään myös DNA, kestävät tutkimukset Vuoren mukaan pidempään.

Huhtiniemen luita tutkii kolmihenkinen tiimi. Sen muodostavat oikeuslääketieteen laitoksen ja keskusrikospoliisin yhteinen tutkija, antropologi Niklas Söderholm, oikeuspatologian professori Antti Sajantila sekä oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Tutkimustuloksista kertoo luut tutkimukseen lähettänyt Lappeenrannan poliisi.

LUUT löytyivät maanantaina 19. joulukuuta Lappeenrannassa Huhtiniemen leirintäalueella tehdyissä koekaivauksissa. Ne järjesti Lappeenrannan kaupunki.

Varsinaiset kaivaukset on suunniteltu aloitettavaksi ensi syksynä. Niiden avulla yritetään saada selvyys Huhtiniemen väitetyistä teloituksista. Huhut vuonna 1944 teloitetuista suomalaisista rintamakarkureista ovat eläneet vahvoina vuosikymmenet.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen