Categories
Artikkelit

Jalkapallo hallussa

FC Venuksen pelaajat, Minna Haapkylä muiden muassa harjoitteli jalkapalloa Ville Lyytikäisen valmennuksessa kerran viikossa. Joona Tenalle oli itsestäänselvyys, että jos hän ohjaa urheilusta elokuvan, laji on jalkapallo.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Näyttelijä Minna Haapkylä heittää kovan luvun: hän arvelisi saavansa kymmenestä rangaistuspotkusta kahdeksan sisään. Aika hyvin naiselta, joka ei vielä vuosi sitten tiennyt jalkapallosta muuta kuin että laji on olemassa ja että italialaiset pelaajat ovat hyvännäköisiä.

– Ennen FC Venusta en ollut koskaan käynyt livenä katsomassa jalkapalloa. Jos sitä tuli telkkarista, vaihdoin kanavaa. Ei minusta vieläkään ole tullut minkään seuran fanaattista kannattajaa, mutta nyt tiedän, miltä tuntuu kun potku onnistuu, Minna Haapkylä kertoo.

Suurempi ahaa-elämys Haapkylälle syntyi kuitenkin joukkueesta. Hän on yksi niitä monista naisista, joille joukkuehenki on ollut vain sana muiden joukossa, koska ei ole koskaan pelannut missään joukkueessa. Viime kesänä hän ja FC Venuksen muut pelaajat harjoittelivat Ville Lyytikäisen valmennuksessa kerran viikossa ja oppivat ainakin perusasiat.

– Jalkapallo on hieno peli, mutta se on vaan yksi osa joukkueessa olemista. Meillä oli viime kesänä hieno joukkue, Minna Haapkylä muistelee.

– Oikeasta paineisesta tilanteesta kentällä en kyllä tiedä mitään. Että se kahdeksan on niin kuin harjoitustilanteessa onnistuneet rankkarit, Haapkylä muuttaa hieman arvaustaan. Kova se on vieläkin.

HAAPKYLÄ näyttelee FC Venuksen naispääroolia, nuorta ja menestyvää Annaa, jonka elämä on ruhjoutunut lapsuudessa isän jätettyä perheensä ja lähdettyä valmentajaksi ulkomaille. Poikaystävän kanssa menee niin kauan hienosti, kunnes jalkapallo alkaa kurotella lonkerojaan ja uhkaa Annan mielestä paitsi kesäsuunnitelmia myös hänen asemaansa parisuhteessa.

Idea FC Venus-elokuvasta lähti liikkeelle siitä legendaarisesta tarinasta, jossa nainen laittaa miehen valitsemaan pallon ja hänen välillään. Repliikin heittäessään nainen luulee olevansa vahvoilla, koska ei usko kenenkään tekevän järjetöntä valintaa. Historia tuntee paljon toisenlaisia lopputuloksia.

Ohjaaja Joona Tena arveli että tässä järkyttävässä ja järjettömässä asetelmassa on komedian ainekset. Ohjaajakollega Perttu Leppä annettua maalin johtava syöttö elokuva naisten ja miesten välisestä elokuvasta alkoi huutaa käsikirjoittajia.

Sellaisiksi valittiin jalkapalloa inhoava Katri Manninen ja jalkapallofani, toimittaja Outi Keskevaari – mutta myös Joona Tena on vaikuttanut lopputulokseen varsinkin dialogin osalta.

– Ohjaaja piirtää aina elokuvalle sen olemuksen ja on paitsi vastuullinen taiteellisesta lopputuloksesta myös auktoriteetti. Ohjaajan on kuitenkin pidettävä koko prosessin korvat auki ja annettava tilaa myös muiden ideoille. Kuvaushetken maagisuudesta on syntynyt paljon hyvää monen elokuvan lopputulokseen, Joona Tena kertoo.

JALKAPALLON maailma on tullut Tenalla tutuksi niinä 15 vuotena, jolloin hän on pelannut pääkaupungin rupusarjassa. Tai sanotaanko se jalkapallomaailma, jossa 99 prosenttia kaikista maailman pelaajista on mukana. Huippujalkapallo on asia erikseen, eikä FC Venus väitä siitä yhtään mitään.

– Jalkapallo on hieno peli, älypeli. Totta kai kaikki siihen liittyvä fanaattisuus myös naurattaa eikä aikuisten miesten pallon perässä juoksemisessa sinänsä ole kauheasti järkeä. Jostain kivikauden metsästysvietistä se kaikki lähtee, Tena filosofoi.

Jos Joona Tenan pitäisi valita maailmasta yksi urheilulaji, se olisi tietenkin kaikkein yleismaailmallisin ja suosituin eli jalkapallo. Tästä syystä ja hänen omasta historiastaan johtuen oli itsestään selvää, että Joona Tena valitsi sen elokuvansa aiheekseen.

– Jalkapallo on maailman visuaalisin urheilulaji, Tena väittää.

Yleismaailmallinen ja suosittu se ainakin on. Elokuvan FC Venus uudelleenfilmatisointioikeudet on myyty jo nyt saksalaiselle tuotantoyhtiölle.

JOONA TENA

Elokuvaohjaaja ja arkkitehti

Tv-elokuva: Onnellisten laiva (2003)

Tv-sarja: Kivi ja Kilpi (2001), Kivi ja Kilpi: Mestari (2003)

Vieraillut ohjaajana sekä käsikirjoittanut tv-sarjaa Käenpesä (2004-2005)

Dokumentit: Haapoja Pariisissa (2000)

Lyhytelokuvia: Lapin poika (1999), Kulkurin taivas (1998), Graceland (1997)

Kuvateksti

Minna Haapkylä oppi FC Venusta tehtäessä jotain olennaista joukkuehengestä.

TALENT HOUSE

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola