Lappeenrannan kaupunginarkiston väki ei pidä siirtoa Rauhaan hyvänä

Tali-Ihantala -museo tulisi Linnoituksen kehittämissuunnitelmissa kaupunginarkiston tilalle. Lappeenranta kaavailee yhteistä arkistoa Joutsenon kaupungin kanssa. Myös ympäryskunnat voisivat keskittää arkistonsa Rauhaan.

PERTTI VAHERKYLÄ

LAPPEENRANTA. Kaupunginarkiston henkilökunta ei pidä siirtoajatusta kokonaan toiseen kaupunkiin noin 40 kilometrin päähän kovin hyvänä asiana.

Työmatkat vaikeutuisivat hyvin pahasti, mutta ennen kaikkea henkilökunta katsoo suunnitelmia asiakkaiden kannalta pitäen siirtoratkaisua todella huonona.

Arkistossa käy vuosittain noin 150-200 tutkijaa, joista monet käyvät arkistossa useina päivinä.

Erilaisia tiedusteluja ja yhteydenottoja on vuosittain noin 400 ja asiakirjalainoja lähemmäs parisataa. Kaikki tieto ei nykyaikanakaan välity sähköisesti. Monet haluavat nähdä asiansa papereista.

Kaikilla asiakkailla ei ole omaa kulkuvälinettä. Julkisen liikenneyhteyden puute haittaa asiakkaita kuten myös arkiston henkilökuntaa.

Lappeenrannan kaupunginarkisto perustettiin vuonna 1967 Lappeenrannan, Lauritsalan ja Lappeen alueliitoksen yhteydessä. Se toimi aluksi tilapäisissä tiloissa Kesämäen koululla ja sen jälkeen Linnoituksessa, jossa menossa on 28:s toimintavuosi.

– Tämä on aina ollut vähän syrjässä. Nyt uhkaa siirto vielä syrjempään, kuuluu ääni arkistosta.

YHTEINEN ARKISTO väikkyy kaupungin visionäärien mielissä.

– Kaikki riippuu kuitenkin siitä mihin Tali-Ihantala -museo sijoitetaan ja miten Joutsenon kaupunki suhtautuu esitykseen rauhan alueen tilojen käytöstä, toteaa kaupunginsihteeri Juha Willberg.

Hän tietää, että Rauhassa olisi arkistokäyttöön soveltuvia tiloja maanalaisine osineen. Arkistojen tilavaatimukset ovat tiukat, koska arkistointi lainalaista toimintaa.

Willberg näkisi hyvänä Lappeenrannan ja Joutsenon yhteisen arkiston, johon saataisiin mukaan ympäristön kuntiakin.

– Kunnilla tuskin on yhtä asiantuntevaa ja osaava henkilökuntaa, puhumattakaan tiloista, mitä tämä keskitetty ratkaisu tarjoaisi, hän tuumii.

Tali-Ihantala -museon sijoitusvaihtona on myös Rakuunamäki, missä on kaksi säilytettävää valtion omistamaa makasiinia, joihin museo voisi sijoittua.

Vaikka museo sijoitettaisiin niihin, on kaupunginarkistolla edessä kuitenkin lisätilojen etsiminen lähimmän viiden vuoden sisällä, jonka aikana se täyttyy.

WILLBERGIN mielestä Rakuunamäki soveltuu museon paikaksi varuskunta-alueen hengen mukaisesti.

Linnoituksessa taas sijaitsevat kaupungin muut museot. Lisäksi museo olisi omiaan vilkastuttamaan Linnoituksenniemeä, jonka toimintaa ollaan kehittämässä.

YMPÄRIVUOTINEN matkailukohde on Linnoituksen kehittäjien tavoitteena.

Kesäisin vetovoimaiseksi matkailukohteeksi noussut Linnoitus on talvisin hyvin hiljainen paikka, vaikka nähtävää siellä on tähänkin aikaan.

KAUPUNKI selvittää mahdollisuuksia Tali-Ihantala -museon lisäksi saada Linnoituksesta tiloja esimerkiksi ravintolalle, viinituvalle ja hotellille.

Uudet palvelut sijoitettaisiin jo olemassaoleviin rakennuksiin. Uudisrakentaminen ei ole edes mahdollista ennen asemakaavamuutosten tekoa.

Kuvateksti

Anja Immosen avaamat arkistokaapit ovat pian täynnä. Lähivuosina arkistolle on saatava lisätilaa jostain.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä