Neljätoista iloista urheilijaa

Kuka on paras, kuka on toisiksi paras? Sehän on helppo valinta, mutta ketkä

Kuka on paras, kuka on

toisiksi paras? Sehän on

helppo valinta, mutta ketkä ovat iloisimmat tai odotetuimmat yllättäjät Etelä-Karjalan urheilijoiden joukossa?

Tässä mustavalkoinen ja täysin subjektiivinen näkemys asiasta.

Valittaa ei voi mihinkään.

VESA SALMINEN

ETELÄ-KARJALAN urheiluvuosi on ollut joukkueiden juhla. Ilman yksilöitä ei kuitenkaan olisi joukkueita.

Vaikka olympiamitalit ovat vasta tulossa, nousevia kykyjä on kenttien laidat täynnä. Tässä yksisilmäisesti ja mustavalkoisesti valittu maakunnan paras tai ainakin iloisesti kuluneena vuonna yllättänyt urheilijoiden joukko.

Seiväshyppääjä

Matti Mononen

Imatran piikkitukan harjoituskausi romahti päreiksi, kun Etelä-Afrikan leiriltä palannut Mononen kolaroi isänsä Markku Monosen kanssa Utissa rekka-auton kanssa. Seurasi harjoitusnarkomaanin piinaava kilpajuoksu ajan kanssa. Helsingin MM-kisoihin mies ponnisti vastoin kaikkia lääkäreiden ennusteita. Vaikka aikuisten arvomitalit ovat vasta tulossa, kesällä seiväs taipui jo 22-vuotiaiden EM-pronssin edestä.

Aitajuoksija

Ilona Ranta

Etelä-Karjalan juoksijoiden yksinäinen edustaja. Nousi aidatun ratakierroksen valtiattareksi. MM-kisoissa voimat uupuivat vielä. Ranta hyytyi Olympiastadionin rajuissa tuulenpuuskissa 400 metrin aitajuoksun loppusuoralla. Maaliintulon jälkeen iski vielä päälle migreeni. Jos kehitys jatkuu, päänsäryt varmasti vähenevät.

Hiihtäjä

Riikka Sarasoja

Siirtyi Lappeen Rientoon ja nosti viime talvena seuran värit viesteissä pronssille ja hopealle. Ski Catsien jäsenen tähtäimessä ovat jo Torinon olympiakisat ja ainakin kyytiä riittää Suomen naisten maailman huippuihin kuuluvassa joukkueessa. Tuleva liikunnanopettaja harrastaa myös piirtelyä ja maalausta, mutta sauvat taitavat pysyä vapaa-aikana kädessä pensseliä ja kyniä useammin.

Hiihtäjä

Valeri Rodokhlebov

Svetogorskin lahja suomalaishiihdolle pääsi jo kultaisen mitalin makuun SM-tasolla, mutta Saksan MM-laduilla kyyti oli vielä liian kylmää. 33-vuotiaan iloisen imatralaisen perhe asuu vielä rajan takana, eikä paikka maajoukkueen valmennusryhmässäkään tahdo aueta millään, mutta toissa syksynä saatu Suomen kansalaisuus toivottavasti auttaa motivoitumaan.

Golfaaja

Toni Karjalainen

Viipurin Golfin mies nousi Euroopan Tourille ja Suomen ykkösmieheksi. Kosiskeltiin jo muihin seuroihin, mutta kotikaupunki Lappeenranta on vielä vetänyt pidemmän korren, vaikka tukijat eivät aina ole tahtoneet mukana pysyä. Yksinhuoltajaäiti on arvoasteikossa korkealla, eikä poika ole häikäistynyt golfin raharei´illäkään: ”Etuoikeutetut möllikät, kuten me tourin pelaajat, golfaavat siellä. Kyllä siellä tuntee joskus olonsa vääräksi.”

Golfaaja

Antti Ahokas

Kävi kääntymässä Ameriikan raitilla, mutta Minnesotan yliopiston viheriö vaihtui nopeasti takaisin Imatran vanhan kuvaputkitehtaan treenipaikaksi. Tervepäinen ja superlahjakas nuorukainen, joka tähtää seurakaveri Toni Karjalaisen viitoittamaa tietä amatöörikisojen ja villien korttien kautta ammattilaiskisoihin ja Euroopan Tourin karsintoihin.

Alppihiihtäjä

Jouni Pellinen

Etelä-Karjalassa ei ole juuri mäkiä, mutta yksi uusi Palander nousee silti. Imatran Urheilijoiden laskija on hakenut pohjoisen mäistä vauhdin ja ehtinyt näyttää SM-kisoissakin Kallelle kantapäitä. Matkailuvirkailijan opinnot Alppiakatemiassa ovat toistaiseksi jäissä ja pukuna on talven ajan urheilukoulun maastoasu. Lähimmät tavoitteet Eurooppa-cupissa.

Jääkiekkoilija

Olli Malmivaara

Joukkuelajien vahva vuosi ei ollut SaiPalle viime kevään osalta mairea, mutta yksilönä puolustaja Malmivaara on pysynyt sitkeästi mukana maajoukkueessa. Torinon olympiaovet eivät vielä avaudu, mutta Riikan kevään MM-kisat ovat todennäköiset. Hieno esimerkki maaseudun kautta uuden nousun hakeneesta kiekkoilijasta.

Soutaja

Minna Nieminen

Pertti Karppista ei ole enää Saimaan Kanavalla näkynyt vetelemässä, mutta Imatralta löytyi MM-mitalin arvoinen seuraaja. Japanin Gifussa otti pronssia Sanna Sténin kanssa kevyessä pariairokaksikossa. Sapluuna valmiina mitalin kirkastamiseksi Pekingin olympiakisoissa 2008.

Uimari

Ville-Petteri Koivumäki

Jani Sievisen potkujen peesissä oleva Lappeenrannan Uimareiden nuori mies otti jo SM-hopeaa Jyväskylästä 200 ja 400 metrin sekauinnissa, joista Sievinen tosin oli poissa. Viimeistä vuottaan nuorten sarjassa olevalla sähköasentajalla on ammattikoulusta lyhyt matka tien yli uimahalliin. Hyvä niin, sillä kuutena päivän viikossa on ohjelmassa 3–4 tuntia harjoituksia ilman treenimatkojakin.

Potkunyrkkeilijä

Teppo Laine

Lappeenrantalainen rajavartija pitää Vaalimaalla huolen siitä, ettei ainakaan passintarkastuksen puolelle kannata tulla kesärenkailla ryppyilemään. Haki ensimmäisen MM-mitalinsa, pronssisen, EM-mitalien seuraksi. Hakenut vauhtia kickboxingiin lahtelaisten joukossa myös perinteisestä nyrkkeilykehästä.

Koripalloilija

Pasi Riihelä

Kolmannen kerran Suomen paras pelaaja. Lappeenrannan Namikan sielu, joka kotimaan parkettien lisäksi on lentänyt myös Euroopan haastajaturnauksessa. Lentää seuraavaksi Unkariin. Saa nähdä, lentääkö kauden jälkeen vielä rahakkaammille kentille.

Pesäpalloilija-maalivahti

Jonna Mäkelä

Kahden lajin maestro. Salibandyssä NST:n ja naisten maajoukkuemaalivahti ja pronssimitalisti, pesäpallossa Pesä Ysien kärppämäinen etukenttäpelaaja. Pesiksessä mitali vielä haussa. Joukkuetovereiden Batistini-kävelyn kuningattareksi nimeämä rento etenijä.

Amerikkalainen jalkapallo

Markku Luoto

Rajaritareiden laitahyökkääjä valittiin National Football Leaguen eli NFL:n Eurooppaliigan harjoitusleirille. Mies maajoukkueen ringistä ja tuotantotalouden opiskelija Lappeenrannan yliopistosta. Vielä lisää töitä ja kristallinkirkas tavoite urheilijana, niin kivat kesälomarahat ovat tarjolla Eurooppaliigasta.

Kuvatekstit

Matti Mononen nousi autonromujen keskeltä MM-kisoihin. Myös Ilona Ranta pääsi haistelemaan Olympiastadionin puuskia.

Riikka Sarasoja tähtää hiihdon kivenkovaan naisten kärkiryhmään.

Toni Karjalainen debytoi Euroopan Tourilla Etelä-Afrikassa.

Jonna Mäkelä on kahden lajin taitaja.

Minna Niemisen kirkas tavoite on Pekingin olympiakisoissa.

Teppo Laine pysäyttää rajalla kaiken tarvittavan.

Markku Luodolle olisi tarjolla kesälomarahaa Eurooppaliigasta.

ES-ARKISTO

Kirjoittaja:
Vesa Salminen