Riina Nokso-Koivisto
LAPPEENRANTA. Possun sisäfilee on hyvää, kunhan vain saisi kapeasta
pötköstä näyttävämpiä pihvejä. Lohesta taas olisi mukava osata tehdä
kauniita medaljonkeja.
Lappeenrantalainen lihamestari Ilkka Pekari auttaa asiakkaita tällaisissa
arjen pienissä haasteissa. Parasta on, että hän tekee sen ilahduttavalla
palveluasenteella ja asiantuntemuksella.
Viidakkorumpu kertoo, että Pekarin kanssa asioidessa voi olla varma siitä,
että paperiin kääräistyt pihvilihat ja lohifileet ovat kunnon tavaraa.
Lisäksi lihamestari saa asiakkaan tuntemaan, että juuri hänen tekemänsä
ostos, huomisen lounas tai viikonlopun päivällinen, on erityisen tärkeä.
Aloitin lihamestarina 35 vuotta sitten ja sain heti silloin parhaan
mahdollisen koulutuksen asiakaspalveluun. Kauppias Sulo Kuhanen osasi ottaa
huomioon ja tulla toimeen kaikenlaisten asiakkaiden kanssa. Seurasin mitä
hän teki ja yritin ottaa parhaani mukaan oppia, Pekari kertoo.
PEKARIN ensimmäinen työpaikka Valta-Valinta sijaitsi Valtakatu 46:ssa ja
oli kaupungin ensimmäinen valintamyymälä.
Silloin asiakaspalvelu oli hyvin ihmisläheistä. Tiesimme kuka asiakkaista
oli oluttehtaan, kuka taas kalkkitehtaan väkeä. Kun varuskunnan komentaja
vaihtui, hänen vaimonsa tuotiin kauppaan tutustumaan henkilökuntaan.
Sen sijaan 80- ja 90-luvuilla ajan henki oli Pekarin mukaan täysin toinen.
Kauppiaana oli Pauli Matikainen, jota ei nähty tiskin takana asiakkaita
palvelemassa.
Sulo Kuhanen oli asiakaspalvelija, Matikainen sen sijaan oli enemmän
johtaja, joka istui yläkerrassa tupruttelemassa sikaria. Silloin vastuu
asiakkaiden kohtaamisesta jäi lihamestarille ja muulle henkilökunnalle.
REILU viisi vuotta sitten kaupasta tuli K-Supermarket Rakuuna, mutta se ei
muuttanut Ilkka Pekarin työtä lihatiskin takana. Ihmisiä kiinnostaa yhä
enemmän ruuanlaitto ja se, mistä raaka-aineet ovat peräisin. Asiakkaat
kysyvät ohjeita pihvin oikeaoppiseen paistamiseen ja tarvittaessa
lihamestari antaa myös reseptivinkkejä.
Vähintään osaan kertoa sen, mitä itse aion laittaa sinä päivänä tai
viikonloppuna ruuaksi. Onneksi asiakkailta itseltään tulee paljon vinkkejä,
joita voin sitten välittää eteenpäin.
Kuvateksti
Lihamestari Ilkka Pekari on 35 vuoden aikana ehtinyt palvella lukuisia
asiakkaita.
MARLEENA LIIKKANEN