Categories
Artikkelit

Kaupunki myy sittenkin väestönsuojat Oka Oy:lle

Oka nosti tarjousta 40 000 eurosta 70 000 euroon. Montun Gallerian tontilla osittain sijaitsevien suojien tekninen arvo on 530 000 euroa.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki myy sittenkin rakennusliike Oka Oy:lle kaksi entisen linja-autoaseman väestönsuojaa. Oka Oy nosti tarjousta 40 000 eurosta 70 000 euroon. Suojat sijaitsevat osittain tulevan liikekeskus Gallerian tontilla.

Teknisen lautakunnan liikelaitosjaosto hylkäsi marraskuussa liian alhaisena pitämänsä tarjouksen. Tilakeskuksen arvion mukaan tilojen tekninen arvo on 530 000 euroa. Oka jätti uuden tarjouksen, jonka liikelaitosjaosto hyväksyi keskiviikkoiltana. 70 000 euroa ylittää hieman suojien tasearvon.

– Eihän tämä tarjous vieläkään hyvä ole, mutta harkittavissa oleva. Mielellään olisi myyty kalliimmalla, arvioi tilakeskuksen päällikkö Jaakko Vatanen.

Vatasen mukaan kokonaisuus painoi. Kaupungille olisi tullut isoja kustannuksia väestönsuojien vesi- ja sähköjohtojen vetämisestä uusiin paikkoihin.

– Myös se kokonaisuus on otettava huomioon, että rakentaminen Gallerian tontilla pääsee liikkeelle.

OSTAJA lisäksi sitoutuu kunnostamaan toisen suojan kaupungin varastokäyttöön. Oka vuokraa tilat kaupungille kymmeneksi vuodeksi. Kuukausivuokra on kolme euroa neliöltä.

Marraskuussa Vatanen linjasi jaostolle, että myynti voi tulla kysymykseen myöhemmin, kun nykyisten tilojen käyttäjille saadaan hankittua korvaavat tilat ja myyntihinta vastaa tilojen käypää arvoa.

Entisen linja-autoaseman kahdesta runsaan 200 neliön väestönsuojasta toinen sijaitsee pääosin rakennustontilla.

Molempien viemärit ja sähköliittymät sijaitsevat osittain tontilla. Ne joudutaan purkamaan, kun rakennustyö alkaa.

– Kaupunki on luvannut, että tontilla ei ole tällaisia esteitä. Infran vieminen uudelle reitille tulee niin kalliiksi, ettei väestönsuojia kannata ehkä ottaa uudelleen käyttöön.

Kaupungin ja työyhteenliittymä Gallerian yhteistoimintasopimuksessa taas on sovittu, että työyhteenliittymä järjestää suojiin esteettömän pääsyn korvauksetta.

Väestönsuojissa on nyt pelastuslaitoksen koulutustilat ja rahatoimiston arkisto.

Okan mukaan vanhojen tilojen käyttö rakennusaikana ja sen jälkeen on hankalaa. Liikekorttelin vaatimat väestönsuojat rakennetaan joko uusiin tiloihin tai toinen vanha suoja saneerataan.

VATANEN toteaa, että väestönsuojista on kaupungissa pulaa. Akuutein pula on omakotitaloalueilla.

Kahden uuden myytävien kokoisen väestönsuojan kustannusarvio olisi tilakeskuksen arvion mukaan noin 883 000 euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju