Categories
Artikkelit

Kuutostien rakentaminen uhkaa siirtyä vuoteen 2008

Tiejohtaja Antti Rinta-Porkkunen toivoo päätöstä rahoitus-mallista alkutalvesta. Eero Heinäluoman ilmoittama aikataulu viivästyttäisi aloitusta luvatusta eli ensi vuoden syksystä.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Kuutostie-remontin alku saattaa siirtyä vuoteen 2008. Kuutostien nelikaistaistamisen Lappeenrannan Selkäharjun ja Imatran välillä piti periaatepäätöksen mukaan alkaa ensi vuoden syksyllä. Päätöstä hankkeen rahoitusmallista on odotettu viimeistään näinä aikoina. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) ilmoitti kuitenkin tiistaina Lappeenrannassa, että päätös rahoitusmallista tehdään vasta elokuussa.

Kaakkois-Suomen tiepiirin tiejohtaja Antti Rinta-Porkkunen sanoo rahoitusmallipäätöstä tarvittavan pikimmiten.

– Ratkaisu pitäisi saada kuukauden parin sisällä, jotta voimme käynnistää hankintamenettelyn. Jos hanke toteutetaan elinkaarimallilla, kuten tähän mennessä on puhuttu, vie valmisteluprosessi puolitoista vuotta.

– Jos rahoitusmallipäätös tuleekin vasta ensi elokuussa, siirtyy rakentamisen aloitus vuoteen 2008.

Perinteisellä budjettirahoituksella rakentaminen ehtisi alkuun vuonna 2007.

Tiehallinto sekä ministeri Susanna Huovinen (sd.) ovat puhuneet elinkaarimallin puolesta. Rinta-Porkkunen muistuttaa, että rahoitusratkaisun piti tulla jo viime vuonna.

– Liikenne- ja viestintäministeriö ei kuitenkaan vienyt sitä esitystä talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan. Me tiehallinnossa ihmettelemme, että miksi. Pyritäänkö periaatepäätöksen mukaiseen aikatauluun vai ei?

VALTIOSIHTEERI Perttu Puro liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että aikatauluhuoli painaa myös ministeriössä.

– Päätös rahoitusmallista tehdään elokuussa, jos ministeri Heinäluoma niin on sanonut. Joka tapauksessa periaatepäätöksen mukaan työt alkavat ensi vuonna. Kehyksessä hanke on perinteisellä budjettirahoituksella toteutettavana hankkeena. Jos elinkaarimalli valitaan, se vaatii vielä eri päätöksen.

LAPPEENRANNAN kaupunki on varautunut jo tämän vuoden budjetissa käynnistämään joitakin Kuutostien leventämiseen liittyviä tien rakentamisia. Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan Kuutostien on pysyttävä aikataulussa.

– Olemme eläneet sen tiedon perusteella, että työt alkavat vuoden 2007 syksyllä. Jos rahoitusmalliratkaisu uhkaa lykätä rakennustyön käynnistymistä, pidän sitä erittäin valitettavana.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju