Categories
Artikkelit

Lappeenrannan uusi vuosi alkoi valoisissa merkeissä

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen uudenvuoden toiveena on tiiviimpi yhteistyö Joutsenon ja Taipalsaaren kanssa. Hän odottaa paljon vuodelta 2006, jonka huipputapahtumiin kuuluu EU:n ulkoministerikokous.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Vapaudenaukiolle ja sen tuntumaan kerääntyneet lappeenrantalaiset henkäilivät ihastuksesta katsellessaan kaupungin järjestämää ilotulitusta. Joku jaksoi napista taivaalle lennätetyistä veroeuroista, mutta huumaavan punaiseksi lehahtanut taivaankansi sai nurisijan hiljenemään.

Uudenvuoden puheensa pitäneellä kaupunginjohtaja Seppo Miettisellä oli toive, vai liekö ollut lupaus, uudelle vuodelle.

– Toivon, että vuoden 2006 aikana käynnistyvät Lappeenrannan ja Joutsenon väliset keskustelut syvemmästä yhteistyöstä. Luonnollinen yhteistyökumppani Lappeenrannan kanssa on lisäksi Taipalsaaren kunta.

– On kuitenkin tärkeätä, että emme kytke Lappeenrannan omia kehityshankkeita odotuksiin mahdollisista kuntaliitoksista, hän ehätti lisäämään.

MIETTISEN mielestä kaupunkilaisten on syytä olla kohtuullisen tyytyväisiä päättyneeseen vuoteen 2005. Myönteinen merkki oli se, että kaupungin väkiluku jatkoi kasvuaan, sekä se, että työttömyys laski Lappeenrannassa maan keskiarvoa enemmän.

– Vaikka työttömyys onkin vielä aivan liian korkealla tasolla, voimme olla tyytyväisiä siihen, että erityisesti nuorten työttömyys on Lappeenrannassa laskenut.

Kaupunkilaisilla on syytä iloita myös siitä, että kaupungin talouskehitys on oikeassa suunnassa.

– Kaupungin talouden tervehdyttäminen on tänä vuonna edennyt suunnitellulla tavalla. Ohjelman tavoitteena on talouden tasapaino vuoteen 2007 mennessä ja velkaantumisen kääntyminen laskuun vuodesta 2008 alkaen.

Miettinen muisti mainita Lappeenrannan menestyksen joukkueurheilussa ja teknologiassa.

Urheilussa hän piti hienoimpana saavutuksena Namikan menestystä. Teknologiapuolella suurin saavutus oli Technopolisin kanssa tehdyt kaupat Kareltekista.

Vuoden onnistumisiin kuului myös se, että entistä useampi matkailija päätti vierailla Lappeenrannassa.

TÄHYTESSÄÄN alkaneeseen vuoteen Miettinen uskoo, että paljon keskustelua herättäneestä kunta- ja palvelurakenteen uudistamisesta on odotettavissa valtion periaatepäätöksiä.

– Kuntien ja valtion välinen tehtäväjako ei näillä näkymin juurikaan ole muuttumassa. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen asemaa koskevissa muutoshankkeissa on tärkeätä, että yliopiston ja korkeakoulujen alueellinen vaikuttavuus turvataan, Miettinen totesi.

Kaupunginjohtaja luetteli seikkoja, joiden vuoksi kaupunkilaiset voivat aloittaa hyvillä mielin uuden vuoden.

Onhan lappeenrantalaisilla odotettavanaan muun muassa Selkäharjun liittymän remontti, EU:n ulkoministerikokous, Saimaan Kanavan 150-vuotisjuhlat ja Montun rakennustöiden alkaminen.

Kuvateksti

Kaupungin ilotulitus houkutteli runsaasti lappeenrantalaisia keskikaupungille.

PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen