Categories
Artikkelit

Riento jäi sekunnin SM-kullasta

Riikka Sarasoja joutui taipumaan ankkurien taistelussa Lapinlahdella. Imatran Urheilijoiden Lari Lehtonen hiihti nuorten SM-pronssia sunnuntaina.

JARMO HÄMÄLÄINEN

VIESTINHIIHDON SM-kultamitali jäi vaivaisen suksenmitan päähän Lappeen Riennolta uudenvuoden aattona Lapinlahdella. Riikka Sarasoja pääsi ankkuriosuudelle kärkipaikalta, mutta hän joutui loppusuoralla taipumaan Joutsan Pommin ankkurille Pirjo Porvarille 1,3 sekunnilla.

Riennon hyvät asemat naisten SM-viestissä pohjustivat Anu Tähtinen ja Mari Vahviala. Tähtinen oli perinteisellä hiihdetyllä avausosuudella neljäs, tosin 53 sekuntia Joutsan Aino-Kaisa Saarista jäljessä.

Toisella osuudella Mari Vahviala luisteli osuuden nopeimman ajan ja nosti Riennon viestin kärkeen.

– Se oli kyllä talven paras hiihto minulta. Vaikka kausi alkoi nihkeästi, niin koko ajan on menty parempaan suuntaan. Keli oli erittäin vaikea ja reitti rankka. Laskut olivat jyrkkiä ja tulivat joissakin kohdissa vaarallisesti alas mutkiin. Aika moni hiihtäjä kaatui laskuissa, Vahviala kertoi.

ANKKURIOSUUDELLE Riikka Sarasoja ja Joutsan Pirjo Porvari lähtivät toisiaan tarkkaillen ja hieman verkkaisen näköisellä vauhdilla.

– Ensimmäisestä mäestä lähtien hiihto tuntui niin raskaalta, ettei oikein voinut muuta kuin luottaa loppukiriin. En tiedä missä oli vika, mutta lihaksisto oli jotenkin jumissa koko viikonlopun, Riikka Sarasoja sanoi.

– Sprintissä olen Porvarin voittanutkin ja luotin loppukiriin, mutta siinä oli neljä kilometriä jo takana ja hiihtäminen oli minulla niin raskasta, että en pystynyt kultaa hankkimaan. Onneksi Anu ja Mari hiihtivät niin hyvin, että mitaleille yleensä päästiin, Sarasoja huokaili.

LAPPEEN Riennon naiset ovat hankkineet vajaan vuoden sisällä jo kolme viestimitalia. Viime vuonna joukkue oli samalla kolmikolla SM-hopealla Joutsan voittaessa silloinkin.

Vuosi sitten tammikuussa Riikka Sarasoja ja Mari Vahviala ottivat SM-pronssia sprinttiviestissä.

Tänä vuonna sprinttiviestin mitaleista kilpaillaan tammikuun lopulla Tampereen SM-hiihdoissa.

– Tampereella hiihdän parispintin lisäksi kympin perinteisen kisan, henkilökohtaisen sprinttikisan jätän kyllä väliin, muuten tulisi liian kova urakka, Mari Vahviala suunnittelee.

Riikka Sarasojalle sen sijaan Tampereen henkilökohtainen vapaan tyylin SM-sprinttikisa on kauden tärkeimpiä.

– Pitää vielä käydä valmentaja Toni Roposen luona pohjoisessa, että saisi nyt hiihtokunnon kohdalleen, Sarasoja pohtii.

SUNNUNTAIN takaa-ajokisassa Lapinlahden SM-hiihdoissa Lappeen Riennon kolmikko hiihti kohtalaisen tasaisesti. Riikka Sarasoja oli 14:s, Mari Vahviala 18:s ja Anu Tähtisen sijaluku oli 21.

– Melkein teki mieli heittää matka kesken, sen verran raskasta hiihtäminen oli, Riikka Sarasoja kertoi.

– Minulla taas lauantain viesti painoi selvästi jaloissa ja pientä flunssanalkuakin tuntui aamulla, Mari Vahviala sanoi.

MIESTEN SM-viestissä Lapuan Virkiä kirkasti aiempien vuosien himmeämmät SM-mitalit Lapinlahdella kultaiseksi. Lapuan kultajoukkue Karri Hietalahti, Kuisma Taipale, Jari Kalliokoksi, Timo Antila aloitti mitaliketjunsa kaksi vuotta sitten kotikisoissaan Simpsiönvuoren kupeessa. Silloin joukkue otti pronssia ja viime talvena oli Keravan SM-kisoista saaliina ja hopea.

Lapinlahdella Lapuan Virkiä oli kärjen tuntumassa tai kärkipaikalla koko viestin ajan. Karri Hietalahti oli avausosuudella toinen, heti mestaruutta puolustavan Kuusamon Keijo Kurttilan kannoilla. Kuisma Taipale vei Lapuan toisella osuudella kärkeen ja sen jälkeen se paikka pysyi pohjalaisilla.

Alatornion Pirkat otti SM-viestissä hopeaa ja Kuusamon Erä-Veikot pronssia. Valeri Rodohlebov ei sairastelun jäljiltä puolikuntoisena hiihtänyt Kuusamon joukkueessa.

ETELÄ-KARJALAN miesten menestys oli Lapinlahdella SM-viestissä vaatimattomampaa luokkaa. Imatran Urheilijat oli ensimmäistä kertaa vuosikausiin saanut SM-viestiin joukkueen, joka oli lopulta 26:s.

Imatran Urheilijoiden viestin avaaja 19-vuotias Lari Lehtonen oli osuudellaan 13. sijalla. Jatkossa nuoren joukkueen viestiä veivät Olli Jarva, Oskari Pylkkönen ja Toni Raatikainen.

Lappeen Riento oli miesten viestissä 33:s joukkueella Tomi Lankinen, Mika Lankinen, Kai Korhonen ja Antti Kosonen.

Lari Lehtonen jatkoi hyviä hiihtojaan sunnuntaina. Ensimmäistä vuottaa 20-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Lehtonen oli nuorten SM-takaa-ajossa pronssilla. Mestaruuden otti Sotkamon Martti Jylhä.

Kuvateksti

Joutsan Pommin Aino-Kaisa Saarinen karkasi muilta naisten SM-viestin avausosuudelle, lähtösuoralta Lappeen Riennon Anu Tähtinen (2) rynnistää maastoon heti Saarisen jälkeen.

LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen