Categories
Artikkelit

Rivivaltuutetut seuranneet Imatran johtajan virantäyttöä lehdistä

Niukka tiedottamislinja valittiin uudelleenhaun helpottamiseksi. Osa valtuutetuista uskoo, että kaupunginjohtajan virantäytöstä päätetään ennen valtuuston kokousta.

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Rivivaltuutetut on pidetty pimennossa Imatran kaupunginjohtajaa valittaessa. Sammutetuista lyhdyistä ovat kärsineet erityisesti pienten puolueiden kaupunginvaltuutetut, mutta isoissakaan ryhmissä ei olla täysin tyytyväisiä tiedottamiseen valintaprosessin eri vaiheissa.

– Valittu menettely on tänä päivänä hyvin naurettava, Arto Siitonen (sit. kd.) sanoo.

– Vaitonaisuus on kieltämättä kummastuttanut, sillä itse kannatan avoimilla korteilla pelaamista. Valittuun linjaan lienee omat syynsä, mutta mitkä ne ovat, Kari Vepsä (kd.) pohtii.

– Valtuutettuja on informoitu erittäin huonosti valintaprosessin edetessä. Kutsumenettelystä sain tiedon päivää ennen kuin luin siitä lehdestä. Minusta tämä on ollut törkeää peliä, Anssi Piirainen (vas.) hämmästelee.

– Valtuutetuille olisi voinut enemmän asiasta tiedottaa, koska valtuusto tekee lopullisen ratkaisun. Tietävätköhän pienet puolueet asiasta mitään vai lukevatko he siitä vasta esityslistasta?, Emilio Urpalainen (kok.) kysyy.

– Tiedottaminen on ollut erittäin niukkaa, mikä ihmetyttää, koska olen ymmärtänyt, että valtuusto tekee lopullisen valinnan. Nykyisillä tiedoilla valintaa on hirveän vaikea tehdä, kun suurin osa niistä on luettu lehdistä, Tomi Menna (sd.) sanoo.

KAUPUNGINHALLITUKSEN jäsen Ritva Kärmeniemi (vihr.) on pienten puolueiden valtuutetuista ainoa, jonka mukaan Imatran kaupunginjohtajan valintavaiheista tiedottamisessa ei ole mitään kummallista.

Imatran kaupunginhallitus sopi johtajavalinnan käynnistyessä pidättyvästä tiedottamisesta.

– Hiljaiselosta sovittiin, jotta mahdollinen uudelleenhaku voitaisiin tehdä mahdollisimman pehmeästi. Sen sijaan hiljaiselosta mahdollisten mustien hevosten suhteen ei ole sovittu. Se on tullut matkan varrella, Yrjö Lankinen (kesk.) kertoo.

Hän on kaivannut kaupunginjohtajan valinnan vaiheista enemmän tietoa sekä kaupunginhallituksen että kaupunginvaltuuston jäsenenä.

– Kaupunginhallituksella pitäisi olla keskeinen rooli valinnassa. Nyt se on valintaryhmällä tai jollakin muulla konklaavilla, Lankinen sanoo.

VALTUUSTORYHMIEN puheenjohtajat saavat virantäytöstä päivitettyä tietoa keskiviikkona, kun he palaveeraavat valintaryhmän kanssa. Tämän jälkeen valtuustoryhmät todennäköisesti alkavat nykyistä aktiivisemmin ottaa asiaan kantaa.

Valtuutettujen vaitonaisuuden syyt riippuvat puoluekannasta.

– Virantäytöstä on käyty yksittäisiä keskusteluja, joiden spekulointi julkisuudessa olisi ollut energian haaskausta. Keskustelua uudesta johtajasta kannattaa käydä, kun lopulliset kandidaatit tiedetään, Maija Timonen (sd.) uskoo.

– Minulle on kerrottu, että valtuustoryhmät saavat haastatella ehdokkaita. Vasta tämän jälkeen tulevasta kaupunginjohtajasta voidaan keskustella vilkkaammin, Aino Ylä-Jarkko (kok.) sanoo.

– Valtuutettujen keskinäisessä hiljaiselossa on vedottu siihen, että valintaryhmälle on annettava työrauha, Kari Vepsä kertoo.

– Valtuutetut ovat vaienneet osin pakostakin, kun eivät ole saaneet riittävästi tietoa. Pienissä ryhmissä on myös voitu kokea, että mielipiteellä ei ole väliä, kun iso tekee mitä haluaa, Yrjö Lankinen arvelee.

KAUPUNGINVALTUUSTO valitsee Imatralle uuden kaupunginjohtajan tämän vuoden ensimmäisessä kokouksessaan maanantaina 30. tammikuuta. Käytännössä valinnasta päättää yksin suurin valtuustoryhmä sosialidemokraatit.

Virantäytön viimeisin käänne, Kotkan kaupungin sivistystoimen toimialajohtajan Pertti Lintusen nimeäminen vahvimmaksi ehdokkaaksi ohi virkaa hakeneiden avaa ikkunan spekulaatioille. Sosialidemokraattiryhmän sisältäkin kuuluu jo ääniä, joiden mukaan kaupunginvaltuusto on valinnan kumileimasin.

– Nyt näyttää siltä, että kaupunginjohtajan valitsee joku muu kuin valtuusto ja valtuustolle asiasta kerrotaan tiedotusvälineiden kautta, Tomi Menna sanoo.

Kuvateksti

Imatran kaupunginvaltuuston rivivaltuutetut ovat saaneet toistaiseksi niukasti tietoa Tauno Moilasen seuraajaehdokkaista.

ES-ARKISTO/HANNU OJALA

Kirjoittaja:
Petteri Värtö