Imatra voi irtisanoa väkeä, lomautuksia ei kuitenkaan tule

Imatra linjaa henkilöstöpolitiikkaansa säästövaateet mielessä. Avoin keskustelukulttuuri nousee keskeiseksi.

IRMELI OJALAINEN

IMATRA. Imatran kaupunki voi turvautua irtisanomisiin vetoamalla tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin. Lomautuksia ei sen sijaan tule. – Valtuusto on linjannut säästötavoitteet ja ne pitää vain tehdä. Henkilöstöönkin ne voivat vaikuttaa, mutta mitään irtisanomiskampanjaa emme suunnittele, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Komi (sd.) sanoo. Jos irtisanomisiin joissakin tapauksissa joudutaan, Komin mukaan kaupunki hoitaa ne täysin lakien ja säännösten mukaisesti. Lomautusten käyttö säästösyistä linjataan valmisteilla olevassa henkilöstöstrategiassa selkeästi kokonaan pois. Määräaikaisia työsuhteita vakinaistetaan ja pätkätöitä vähennetään. Sijaisuuksia esimerkiksi osa-aikaisiksi siirtyvien tilalle järjestellään niin, että sijainen saa täysaikaisen työn.

AVOIN KESKUSTELUKULTTUURI nousee seuraavan henkilöstöstrategian johtotähdeksi. Strategiaan yhdistyy aiemmin erikseen tehty tulevaisuussopimus. Rinnalla huomioidaan Mitä Imatra tahtoo -asiakirjan sanoma. Henkilöstöjärjestöt ovat painottaneet henkilöstöpolitiikassa avoimuutta ja keskusteltavuutta. Keskustelut halutaan Pentti Komin mukaan aloittaa riittävän ajoissa. – Se on kirjattu aika vahvasti käsittelyssä olevaan sopimukseen, Komi huomauttaa. TNJ:n pääluottamusmies Riitta Nousiainen odottaa, että uusi sopimus tehdään kaikille selväksi niin, että se toimii arkipäivässä aputyövälineenä. – Viestinnän pitää toimia niin, että kukin tietää mitä halutaan ja epäselvyydet jäävät pois. Jos tämän mukaan toimitaan, kaikilla on helpompaa ja vältytään törmäyskurssilta, Nousiainen näkee.

LÄHIESIMIESTEN rooli korostuu entisestään. Henkilöstöpäällikkö Annaleena Rita sanoo, että johtamistyötä kehitetään ja lähiesimiesten töistä on aika yksityiskohtaisiakin ohjeistuksia. – Haluamme varmistaa avoimen keskustelun. Ikäjohtamistakin kehitetään ja henkilöstön osaamisesta huolehditaan, Annaleena Rita sanoo.

Kirjoittaja:
Irmeli Ojalainen