Maalarikisan voittaja aloitti uransa navetan seinää sutimalla

Riikka Silvennoinen voitti Tampereella ammattikoululaisten maalarikisan. Kansainväliset kilpailut kiinnostavat.

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Kohta 19 vuotta täyttävä Riikka Silvennoinen pitää maalaamisesta. Kuvaamataidosta napsahti kymppi peruskoulun päästötodistukseen. Navetan seinää oli kiva sutia kotona Parikkalan Mikkolanniemellä. Kylän toimintakeskuksen maalaustalkoista tuli lisää kipinää.

Peruskoulun jälkeen Riikka lähti Parikkalan lukioon miettimään, mitä isona tekisi. Lukeminen ei suuremmin huvittanut, mutta vuoden aikana suunta ehti selkiytyä. Riikka haki Turun ammattikouluun maalarilinjalle. Turkuun siksi, että isosisko oli siellä opiskelemassa.

– En ole katunut lähtöäni. Siellä koulussa on rennompaa kuin lukiossa. Tyttövaltainen luokka on kiva, ja opettajien kanssa voi jutella vapaasti.

Riikan maalariaines on huomattu. Hän pääsi edustamaan kouluaan taitajakisojen karsintoihin Joensuuhun ja sitten itse näytön paikalle Tampereelle. Siellä heltisi voitto.

TAITAJAKILPAILIJAT tekivät Tampereella kolme päivää töitä. Kolme seinää piti käsitellä. Pohjatöiden jälkeen yksi yhtenäinen seinä maalattiin, yksi tapetoitiin, ja yhdessä oli pieni pala paneelia ja ovi keskellä.

– Keskiviikkona ja torstaina urakoimme kymmenen tuntia. Perjantai oli lyhyempi, neljän tunnin työpäivä.

Riikka pääsi hyvin työn makuun. Yhtään ei jännittänyt. Kilpakumppanien kanssakin oli hyvä tunnelma, ja tuomarit olivat mukavia.

Ensi syksynä järjestetään Pohjoismaiden kilpailut Tanskassa. Sinne Riikka on ajatellut mennyt.

– Opettajani Kirsti Salon kanssa olemme puhelleet, että menisin Tanskaan hakemaan kokemusta tulevia maailmanmestaruuskisoja varten.

Heti seuraavia MM-kisoja Riikka ei pidä tavoitteenaan, koska ikä antaa myöten osallistua myöhemmin.

TAMPEREELLA taitojaan näyttäneet saivat pitää kilpailussa käyttämänsä työkalut. Riikka on siitä tyytyväinen. Telat, lastat ja siveltimet maksavat jonkun verran. Voittajana hän sai 600 euron rahapalkinnon.

Työ- ja hankemahdollisuuksiaan maalausalalla Riikka mietti kouluun hakiessaan.

– En tietenkään olisi lähtenyt sellaiselle alalle, josta en pidä. Mutta ajattelin myös työmahdollisuuksia ja uskoin, että töitä on.

Nyt alan opiskelijana hän voi pyytää 8-9 euroa tunnilta. Hän uskoo myöhemminkin hankkivansa toimeentulonsa pääasiallisesti tuntipalkkalaisena.

Maalaustöitä Riikka kehuu vaihteleviksi. Huonekalut ovat vaativia, mutta mielenkiintoisia. Entisöinti vaatii eniten.

Maalarin pitää tulla toimeen toisten kanssa. Muuten asiakaspalvelu ei luonnista. Värisilmää on oltava.

– Ehkä vähän pitää osata katsoa, miten värit sopivat yhteen. Riippuu tietysti työkohteesta.

HIIHTOLOMAN Riikka vietti kotipuolessa ja lähti sunnuntaina jatkamaan ammattiopintojaan. – Se on ainut harmi, että kavereita näkee niin harvoin. Viimeksi kävin joululomalla kotona. Kyllähän Turussa tutustuu, mutta ei se ole sama kuin nämä vanhat kaverit.

HELINÄ LEMINEN

Kuvateksti

Riikka kävi katsomassa, miten Mikkolanniemen toimintakeskuksen työt edistyvät.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen