EEVA SEDERHOLM
Maa- ja metsätalousministeriön mukaan puolet Etelä-Karjalan kunnista ovat erityisen alttiita lintuinfluenssan leviämiselle.
Nämä kuusi kuntaa ovat Joutseno, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi, Taipalsaari ja Ylämaa.
Taudin leviämisriski on suuri kyseisillä alueilla, koska niille kerääntyy kevätmuuton aikaan paljon vesilintuja tai koska niillä on paljon siipikarjaa kasvattavia tiloja.
– Osa Suomeen tulevista muuttolinnuista talvehtii alueilla, joissa lintuinfluenssaa on todettu, tai lentää näiden alueiden kautta Suomeen, ministeriö toteaa apulaisosastopäällikkö Mikael Karringin sekä eläinlääkintöylitarkastaja Taina Aaltosen allekirjoittamassa asiakirjassa.
Ministeriö esittää, että koko Suomen kevätmuuttopaikat nimetään erityisiksi riskialueiksi. Sen kokoamalla listalla on mukana lähes 160 paikkakuntaa eri puolilta maata.
Mukana on myös kuntia, jotka eivät ole varsinaisia lintujen kerääntymispaikkoja, mutta joissa on paljon siipikarjaa kasvattavia tiloja.
Tarkoitus on estää lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista esimerkiksi kanoihin.
Riskialueilla olisi kiellettyä pitää siipikarjaa ulkona maaliskuun puolestavälistä toukokuun loppuun asti. Lintuja ei myöskään saisi viedä eläinnäyttelyihin. Kielto koskisi luomu-tuotantoakin.
Ministeriö vaatii kuitenkin, että myös muualla toimivat lintukasvattajat kiinnittävät asiaan huomiota.
Siipikarjalle ei esimerkiksi saa juottaa käsittelemätöntä vettä, joka on peräisin luonnonvaraisten lintujen käyttämästä vesistöstä.
– Myös riskialueiden ulkopuolella tulee ulkona pidettävien lintujen rehun ja juomaveden saanti järjestää joko sisätiloissa tai sellaisessa katetussa tilassa, jonne luonnonvaraiset linnut eivät pääse, se huomauttaa.
Maa- ja metsätalousministeriö pyytää ehdotuksestaan lausuntoja 20. helmikuuta mennessä muun muassa alueellisilta ympäristökeskuksilta, siipikarjaa käyttäviltä yrityksiltä, Siipikarjaliitolta ja Ympäristöministeriöltä.
Ministeriö aikoo myös tehostaa siipikarjan ja siitä saatavien tuotteiden valvontaa raja-asemilla.