Uusia kerrostaloasuntoja havitellaan taas Imatralla

Kauppa käy, kunhan käytettävissä on hissi ja talo tehdään keskustan palvelujen kylkeen. Kaupunki lupaa sijaintiehdot täyttäviä rakennuspaikkoja riittävästi.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Kiinteistöteknikko Pertti Kanervon mukaan imatralaiset rakentajat ovat tehneet kaupungille sosiaalisen tilauksen. On pidettävä huoli siitä, että napakoita kerros- ja rivitalotontteja hyviltä paikoilta riittää.

Kovan rahan uudisasunnosta on tullut Imatralla jälleen kurantti tuote. Kanervo uskoo, että markkina ei tule tyssäämään tonttien puutteeseen.

– Imatrankosken ja Mansikkalan väliltä löytyy otollisia rakennuspaikkoja 10-15 vuodeksi. Siellä ovat asuntojen ostajia lähellä kaikki palvelut kouluista kulttuuriin ja vapaa-aikaan.

Uudisrakentamisen tulevan ydinalueen kaavoitus on vahvistusmenettelyssä viilattavana. Samalla piirretään Tainionkoskentien varren uusia kortteleita siten, että taloilta saadaan avautumaan näköalat Vuokselle.

RAKENNUSLIIKE Evälahti Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Evälahden mukaan 1990-luvun laman jälkeen rakentajat pitivät Imatralla asuntotuotannossaan kymmenen vuoden paussin. Tällä vuosituhannella käytiin töihin uudestaan. Uutta taukoa ei Evälahden mukaan lähivuosina tarvita.

– Paikkakunnalle ehti syntyä uusien asuntojen patoutunutta kysyntää. Se on nyt purettu, mutta luontainen tarve jatkuu. Laskennallisesti tarvitaan noin puolitoista uutta kerrostalona vuodessa, Evälahti arvioi.

Rakennusliike Sulo Lipsanen Oy:n toimitusjohtajan Vesa Lipsasen laskelma antaa saman tuloksen. Kysynnän ja tarjonnan lain toteuttaminen kannattavasti edellyttää rakentajien mukaan kuitenkin sitä, että uuden asuintalon on oltava palvelujen lähellä sekä hissillä varustettu. Suuri osa ostajista on seniorikaupunkilaisia, joille tietyt asumisen asiat alkavat olla elämisen ehdottomuuksia.

– Viimeksi valmistuneiden asuntojen ostajien ikähaarukka on 55-80 vuotta. Eläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät suuret ikäluokat haluavat eroon omakotitaloista, Lipsanen sanoo.

RAKENTAJAT jatkavat Imatralla omaa asuntotuotantoaan tasaiseen tahtiin.

Evälahti aloittaa seuraavan kerrostalonsa rakentamisen Imatrankosken Reinonkujalle keväällä. Seuraavaksi katsotaan uuden rivitalon paikkaa.

Lipsasella on alkamassa kahden rivitalon kohde Vuoksenrannassa. Samalta alueelta on toinenkin rivitalotonttivaraus. Heikinkadun ja Esterinkadun kulmauksessa Imatrankoskella Lipsanen aloittaa pienkerrostalon teon.

Uuden kerrostaloasunnon Evälahti ja Lipsanen kertovat myyvänsä Imatralta noin 2 300 euron neliökeskihintaan. Lappeenrannassa keskihinta on muutaman satasen korkeampi. Ero tulee imatralaisrakentajien mukaan lähinnä tonttihinnoista sekä Lappeenrannan kovemmasta kysynnästä.

PERTTI KANERVON mukaan Imatran kaupunki ei raivaa grynderitontteja pelkästään Imatrankoskelta. Myös Vuoksenniskalta etsitään hyviä uusia rakennuspaikkoja.

Kaupungin rivi- ja kerrostalotontin luovutusmuoto on myynti. Kaupunki noudattaa varaussopimusmenettelyä. Varsinainen kauppa tehdään sen jälkeen, kun uuden kohteen asuntoja on sitovasti varattu riskikynnyksen ylittävä määrä.

– Tämä käytäntö on mielestäni osoittautunut toimivaksi kaikkien osapuolten kannalta. Joskus aiemmin saattoi käydä niin, että heti suoralla kaupalla luovutettu tontti jäikin turhaan seisomaan, Kanervo muistelee.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Imatran uusimmat asuinkerrostalot ovat nousseet pistetalojen viereen Vuoksen varteen.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen