Haapajärven ja Rakkolanjoen kunnostamiseen vauhtia

Ympäristökeskuksen mukaan järvi pitäisi kuivattaa jo vuonna 2008. Ensin alkaa lisäveden juoksutus Rakkolanjokeen, sitten Haapajärven kunnostus.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen mielestä Lappeenrannan pitää aikaistaa Rakkolanjoen-Haapajärven kunnostamista. Kaupunki oli kaavaillut aloittavansa Haapajärven kunnostamisen vuosina 2012 – 2015. Ympäristökeskuksen mukaan kunnostus pitäisi alkaa heti, kun lupaprosessi vain antaa myöten eli mahdollisesti jo vuonna 2008. Kaupungin liikelaitosjaosto päättikin keskiviikkona poistaa aiemman tavoiteaikataulun ympäristökeskukselle menevästä lausunnostaan. Haapajärvi on tarkoitus kunnostaa kuivaamalla se tilapäisesti. Rakkolanjoki-Haapajärven kunnostus alkaa lisäveden johtamisella Rakkolanjokeen Saimaan kanavasta. Lisäveden juoksutus voisi alkaa aikaisintaan jo ensi vuoden syksyllä. Vesilaitoksen vs. johtaja Keijo Tiainen kertoo, että kaupunki hakee näillä näkymin lupaa Haapajärven kunnostussuunnitelmalle kesäkuun lopulla. – Suunnitelma hioutuu edelleen. Joudumme vielä kesän mittaan selvittämään läjitysalueita ja muuta.

LUPAPROSESSI lisäveden johtamisesta Rakkolanjokeen on siinä vaiheessa, että kaupungilta on pyydetty lausuntoa jätetyistä muistutuksista. Kun aikanaan lainvoimainen lupa on olemassa, juoksutus alkaisi 10 kuukauden kuluttua. Valitukset pidentäisivät aikataulua ensi vuoden syksystä. Tiainen selvittää, että kaupunki toivoo porrastettua aikataulua myös kustannussyistä. Kummankin kunnostushankkeen kustannusarviot ovat kasvaneet. – Lisäveden juoksutus maksaa tämänhetkisen arvion mukaan kaksi miljoonaa euroa ja Haapajärven kunnostus samoin. Haapajärven kunnostuksen kustannusarvio oli aiemmin 1,5 miljoonaa euroa, mutta siitä puuttuivat maa- ja vesialueen omistajille syntyvien tilapäisten tai pysyvien haittojen korvaukset.

KAUPUNGIN mielestä olisi järkevää saada ensin kokemuksia lisäveden johtamisesta Rakkolanjokeen ja sen jälkeen kunnostaa Haapajärvi. – Nyt voi olla hyvinkin niin, että nämä hankkeet joutuu toteuttamaan peräkkäin, ounastelee Tiainen. Kaupunki ei aio tehdä isoja töitä odotellessaan mitään välivaiheen kunnostusta. – Pientä raivausta on jo tehty, mutta nyt odotetaan vain näitä isoja hankkeita. Kaupungin suunnittelemasta Haapajärven kemikaalikäsittelystä luovuttaneen. – Kun aikataulu kiristyy, ei tuommoiseen enää ole mahdollisuutta.

LISÄVEDEN johtamista koskeva lupahakemus ja Rakkolanjoen-Haapajärven kunnostussuunnitelman lupahakemusvalmistelu ovat osa kaupungin jätevesiluvan velvoittavia määräyksiä. Liikelaitosjaosto selvitteli aikatauluja ja kustannuksia keskiviikkona ja antoi selvityksen kaupunginkanslialle. Taustalla vaikuttaa vielä kaupungin tuleva jätevesiratkaisu. Kaupunki jättää jätevesien johtamista koskevan lupahakemuksen Itä-Suomen ympäristölupavirastoon kuluvan vuoden loppuun mennessä. Kaupunki joko jatkaa jätevesien laskemista Rakkolanjokeen ja rakentaa uuden puhdistamon joen varteen tai kakkosvaihtoehtona laskee vedet Saimaaseen ja kunnostaa nykyisen Toikansuon puhdistamon.

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Rakkolanjoki-Haapajärven kunnostus alkaa lisäveden johtamisella Rakkolanjokeen Saimaan kanavasta. Lisäveden juoksutus voisi alkaa aikaisintaan jo ensi vuoden syksyllä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju