Lappeenrannassa esillä läpileikkaus valokuvauksen harrastuksesta

Suomen kameraseurojen liitto järjestää vuosinäyttelynsä ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa. Maakuntakirjastossa on esillä harrastajien parhaita valokuvia.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Maakuntakirjastossa avataan Suomen suurin valokuvauksen harrastajien töitä esittelevä näyttely. Esillä on läpileikkaus siitä, mitä valokuvauksen harrastajat näinä aikoina kuvaavat.

Suomen kameraseurojen liitto järjestää valtakunnallisen vuosinäyttelynsä ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa.

Esillä on 137 teosta, joista 90 on vedosta ja 47 projisoitavia diakuvia tai kuvatiedostoja. Näyttelykuvat on valittu 924 tarjokkaan joukosta.

Näyttelyn paikalliset järjestäjät ovat Saimaan kameraseura, Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ja Lappeenrannan teekkareiden kamerakerho.

VALTAKUNNALLINEN vuosinäyttely saatiin Lappeenrantaan osin siksi, että paikalliset kameraseurat viettävät juhlavuosiaan, kertoo Suomen kameraseurojen liiton puheenjohtaja, ylämaalainen Tatu Kosonen.

Saimaan kameraseura täyttää 60 vuotta ja Lappeenrannan teekkarien kamerakerho 35 vuotta. Kaupungissa on aiemmin ollut esillä pienempiä valokuvanäyttelyjä muttei näin suurta.

MAAKUNTAKIRJASTON henkeen näyttely sopii Kososen mielestä erinomaisesti.

­·Kirjastossa on tuhansia kävijöitä, joten näyttely saa katsojia. Esillä on valokuvauksen harrastajien töitä. Siksi näyttely on hyvä järjestää siellä, missä se tavoittaa tavallisia ihmisiä.

Näyttelykuvat valitsi viisihenkinen raati, johon kuuluivat Vesa Laitinen Lappeenrannan teekkareiden kamerakerhosta, Markku Lötjönen Saimaan kameraseurasta, valokuvaaja Vesa-Ville Saarinen, kuvataiteilija Anne Tompuri ja lehtikuvaaja Mika Strandén.

VALINNASSA painotettiin Laitisen mukaan tuoreita valokuvia.

­·Halusimme tuoda esiin läpileikkauksen tämänhetkisestä valokuvaamisesta.

Saimaan kameraseuran puheenjohtaja Aulikki Korpela-Taimela kiinnitti huomiota mustavalkokuvien runsaaseen määrään.

Kosonen kertoo, että mustavalkokuvaus on lisännyt suosiotaan viimeisten parin vuoden aikana.

KAAKKOIS-SUOMEN valokuvakeskus tarjoaa yleisölle avoimen luentosarjan. Luennot järjestetään tänään lauantaina kello 12­-15 Lappeenrannan maakuntakirjaston kellarikerroksen satuhuoneessa.

Kello 12 raumalainen Marko Seppälä esittelee kuviaan teemalla Analogisia valokuvia. Kello 13 lappeenrantalainen Jarmo Nieminen esittelee Saimaan kameraseuran taannoisen Tango ja tanssilava -projektin.

Kello 14 tshekkiläissyntyinen Jan Pohribny esittelee tuotantoaan. Hän on Etelä-Savon valokuvauksen läänintaiteilija Mikkelistä. Luentojen välissä pidetään pienet tauot.

Luentosarjan jälkeen kello 15 järjestetään vuosinäyttelyn avajaiset.

VALOKUVANÄYTTELY on esillä Lappeenrannan maakuntakirjastossa 30. maaliskuuta saakka kirjaston aukioloaikoina (ma­-pe klo 10­-20, la 9-15).

Näyttely on esillä Kotkassa heinäkuussa, Kouvolassa elokuussa ja Imatralla lokakuussa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen