Categories
Artikkelit

Savuton aika alkoi odotettua keveämmin

Useat kymmenet Lappeenrannan kaupungin työntekijät ovat hakeneet ilmaista nikotiinikorvaushoitoa. Tupakointi on silminnähden vähentynyt.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Tupakointikielto Lappeenrannan kaupungin työpaikoilla on edesauttanut ainakin joidenkin ponnisteluja kohti savuttomuutta. Kaupungin tarjoamaa nikotiinikorvaushoitoa on työterveyshuollosta hakenut muutaman kymmenen joukko tumppauspäätöksen tehneitä. Lisäksi on toiminnassa on yksi kahdeksan hengen vierotusryhmä. Tupakointikielto, tai syvä suositus, tuli kaupungin työpaikoilla voimaan helmikuun alussa. Raitis linja on henkilöstöpäällikkö Päivi Savilammen mukaan kaikekseen mennyt läpi odotettua kevyemmin lainein. – Sen jälkeen kun asiasta tiedotettiin, ainakaan minulle ei ole tullut asiasta lainkaan yhteydenottoja. Kaupunginjohtajan pitämän startin yhteydessä vain pari ihmistä kävi hieman nurisemassa työterveyshuollon esittelypisteessä päätöksestä. Savilammella on vaikutelma, että kielto on vaikuttanut jossain määrin välittömästi. Esimiesten kertoman mukaan tupakointi työpaikoilla on vähentynyt selvästi. Kaupungintalon parvekkeet ovat tyhjentyneet. – Sellainen mielikuva on, että jos joku ennen kävi tupakalla tauoilla ja ruokiksella, niin nyt tupakoidaan vain ruokiksella. Lappeenrannan kaupungilla on noin 3 000 työntekijää, joista tupakoivia arveltiin helmikuun alussa olevan noin 500. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvirastossa laskettiin kuun alussa kymmenkunta nikotinistia. – Nyt 3-4 on lopettanut kokonaan, virastovahtimestari Paavo Pulli raportoi. Pulli kertoo, että savuttelua ei ole muutenkaan näkynyt. Tosin kuten luvattiin, kyttäämäänkään ei olla käyty. Pullin kollega Pentti Hotti kaupungintalolla tuntee myös monia nicorettensa hakeneita. – Muut luimistelevat nyt kauempana synnintunnon kourissa, Hotti arvelee. Jos tupakointi nyt onkin kuoliaaksi vaiettu pahe, niin eipä heru haastattelua lopettamispäätöksen tehneiltäkään. Työnantajan tukemanakin päätös, kuten kamppailukin, on niin oma. – Muutenkin olisin tämän päätöksen tehnyt. Pikkasen kielto sitä ehkä edesauttoi, ja kyllähän korvaushoito on suuri apu alkuvaiheessa, suostuu eräs nimetön haastateltava kommentoimaan. Henkilöstöpäällikkö Päivi Savilampi muistuttaa, että nikotiinikorvaushoitoa voi hakea kaiken aikaa. Myös vierotuskurssi täyttyi sen verran nopeasti, että kursseille voi tulla tarvetta jatkossakin.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Lappeenrannan kaupunki kannustaa työntekijöitään voimallisesti tupakoinnin lopettamiseen.

Suuntana savuttomuus

Vuoden 1995 tupakkalain jälkeen lukuisat kunnat ovat suunnitelleet ja

toteuttaneet eriasteisia tupakointikieltoja ja tukeneet tupakoinnin

lopettamista. Kaikkialla kielto tupakoida

työajalla ei ole mennyt läpi yhtä hyvin kuin Lappeenrannassa. Esimerkiksi

Joensuun kaupunginhallitus koki kiellon liian kovaksi ohjaukseksi ja kaatoi

esityksen asiasta noin vuosi sitten.

Sairaanhoitopiireissä asia on arkipäivää. Tämän vuoden alussa tupakointi

työajalla oli kielletty 14 sairaanhoitopiirissä. Etelä-Savossa kielto tulee

voimaan pian, Satakunnassakin tänä vuonna ja Länsi-Pohjassa tavoitteena on

ensi vuoden alku. Jäljellä olevissa kolmessa sairaanhoitopiirissä asiaa

valmistellaan.

Aamulehden viime vuoden lopulla Taloustutkimuksella teettämän selvityksen

mukaan 48 prosenttia suomalaisista kannattaa tupakoinnin kieltämistä

työaikana. 37 prosenttia vastustaa kieltoa ja 14 prosenttia ei osaa tai

halua vastata.

Tupakoijista kieltoa kannattaa 25 prosenttia ja vastustaa 63 prosenttia.

Tupakoimattomista kieltoa kannattaa 55 prosenttia ja vastustaa 30 prosenttia.

Tupakoivista 79 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monta

kertaa, kertoo Taloustutkimuksen tieto viime marraskuulta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman