Stora Enso vähentää väkeä tehtaiden puuterminaaleista

MATTI VEIJALAINENIMATRA. Stora Enso uudistaa tehtailleen tulevan puuraaka-ai

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Stora Enso uudistaa tehtailleen tulevan puuraaka-aineen mittaustekniikan. Uusiin menetelmiin siirtyminen karsii yhteensä noin 70 työpaikkaa yhtiön Suomen tehtaiden puuterminaaleista. Vähennystarvetta koskeneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet Stora Enson kaikilla yhdeksällä tehtaalla. Stora Enson metsäpäällikön Matti Karjulan mukaan uudistusten tavoitteena on parantaa yhtiön puuterminaalitoimintojen kilpailukykyä. Terminaaliyksiköiden kehittämisohjelma on osa Stora Enson eurooppalaista Profit 2007-tulosparannusohjelmaa.

YKSI keskeinen osa tehtaille tuotavan raakapuun mittausmenetelmien uudistamista on valtakunnallisen palvelukeskuksen perustaminen Imatralle. Karjulan mukaan keskuksen rakentaminen on noin kahden miljoonan euron investointi. – Toimintansa yhtiön Imatran tehtaiden yhteyteen sijoittuva keskus aloittaa ensi syksynä, Karjula kertoo. Palvelukeskuksen tehtävänä on vastata Stora Enson kaikkien tehtaiden raaka-aineen vastaanoton mittausjärjestelmien tietohallinnasta ja asiakaspalvelusta. – Viimeisimpään lasertekniikkaan perustuva uuden sukupolven mittausjärjestelmä automatisoituu, jolloin miehitystä voidaan mittausasemilla vähentää, Karjula sanoo.

KARJULAN mukaan tavoite on, että uudistuksista aiheutuvat henkilöstöjärjestelyt saadaan hoidettua ilman irtisanomisia. – Niihin turvaudutaan vasta äärimmäisenä keinona. Puuterminaalien vakanssien vähennystarve aiotaan saada kompensoitua mahdollisimman pitkälle siten, että ihmisiä siirretään muihin tehtäviin tehtaille. Määräaikaisia työsuhteita voidaan kuitenkin joutua lopettamaan. Karjulan mukaan terminaalien yt-neuvottelut ovat Imatralla koskeneet noin 20 työntekijää. Imatran uusi palvelukeskus tulee työllistämään kymmenen henkilöä. – Siten järjestelyjen nettovaikutus on Imatralla kymmenen työpaikkaa. Kaikille Imatran terminaalista lähtijöille ei ole vielä löydetty tehtaiden puolelta uutta sijoituspaikkaa. Toivoa on, että heidänkin asiansa järjestyy kevään mittaan, Karjula sanoo.

IMATRAN tehtaiden puuterminaalin puuliittolaisen henkilöstön pääluottamusmiehen Matti Virran mukaan yt-neuvottelut ovat sujuneet asiallisessa hengessä. – Uuden palvelukeskuksen työntekijöiden valintaprosessi on menossa. Siitä pitää antaa työnantajalle tunnustus, että se on tosissaan etsinyt yli jääville ihmisille uusia sijoituspaikkoja. Hieman kyllä pelottaa, koska vakanssit ovat nykyään tiukassa myös tehtaiden puolella, Virta sanoo. Virran mukaan tavoitteena on saada asiat selviksi kaikkien imatralaisten kohdalta heinäkuun alkuun mennessä. – Myös eläkeratkaisuja tutkitaan, Virta kertoo. Stora Enson puuterminaalit hoitavat puun vastaanottoa, mittausta, varastointia sekä syöttöä tehtaille. Imatralla, Kotkassa ja Veitsiluodossa on käyty neuvotteluja myös tehtaiden puukenttätoimintojen ulkoistamisesta. Ratkaisuihin ei ole vielä päästy.

MATTI VEIJALAINEN

Kuvateksti

Uusi mittauspalvelukeskus sijoittunee Stora Enson Imatran tehtaiden nykyisen puun vastaanottoaseman yhteyteen. Täsmäpaalutusta ei ole vielä tehty.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen