Categories
Artikkelit

Taipalsaarella maakunnan hintavimmat omakotitalokaupat

MATTI SAARELAKIINTEISTÖJEN hinnoilla ei Suomessa näytä olevan kuin yksi suun

MATTI SAARELA

KIINTEISTÖJEN hinnoilla ei Suomessa näytä olevan kuin yksi suunta. Ainakin pientalokiinteistöjen hinnat ovat jatkaneet kipuamistaan yhä korkeammalle tasolle.

Etelä-Karjalassa kovimpia hintoja asemaakaava-alueen pientalokiinteistöistä ei maksettu Lappeenrannassa vaan Taipalsaarella. Myös Luumäellä pientalokiinteistöjen keskimääräinen hinta oli korkeampi kuin Lappeenrannassa.

Maanmittauslaitoksen keräämä tilasto toteutuneista hinnoista eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Esimerkiksi tonttien keskimääräinen koko toteutuneissa kaupoissa oli Lappeenrannassa selvästi pienempi kuin muissa Etelä-Karjalan kunnissa.

UUDESSA tilastossa ei ole erikseen kerätty tietoja ulkomaisista ostajista. Maanmittauslaitoksen Aaro Mikkola uskoo kuitenkin, että venäläisten ostajien halukkuus ostaa suomalaisia lomakiinteistöjä näkyyn Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa niistä maksetussa huippuhinnoissa.

Esimerkiksi Taipalsaaressa pientalokiinteistöjen keskihinta nousi asemakaava-alueella yli 160 000 euroon. Hintojen keskihajonta oli kuitenkin yli 70 000 euroa, mikä osoittaa, että Taipalsaarella on viime vuonna myyty myös halpoja pientalokiinteistöjä.

Lappeenrannassa pientalokiinteistöjen keskihinta oli 136 614 euroa ja Imatralla 92 858 euroa. Joutsenossa vastaava keskihinta oli 107 988.

Mikkolan mukaan tilastoissa niin kutsuttu mediaanihinta, suurusjärjestykseen asetetuista hinnoista keskimmäinen, kuvaa paremmin toteutuneiden hintojen tasoa. Lappeenrannassa, Joutsenossa ja Imatralla mediaanihinta oli lähes sama kuin hintojen kesiarvo.

Maanmittauslaitoksen tilastossa ovat mukana kaikki asemakaava-alueen asuinpientalokiinteistöt.

– Siinä ovat kaikki toteutuneet pientalokiinteistökaupat. Kokonaisia rivitaloja tai paritaloja ostavat kuitenkin vain jotkut rakennusliikkeet. Tällaiset kaupat ovat harvinaisia ja niitä on tilastossa hyvin vähän, hän sanoo.

RAKENTAMATTOMIEN pientalotonttien hinnat ovat Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan käyttäytyneet odotetulla tavalla. Kalleinta rakennusmaa on pientalon rakentajalle Lappeenrannassa, jossa maksetut neliöhinnat nousivat keskimäärin reilusti yli 24 euroon neliöltä.

Lappeenrannan kaupunki on tosin myynyt tontteja myös paljon halvemmalla.

Kaupunginkin myymien pientalotonttien keskihinta nousi yli 18 euroon neliöltä, mutta mediaanihinta jäi reilusti alle 15 euroon. Myös Lappeenrannasta löytyy vielä edullisiakin rakennuspaikkoja, jos tyytyy hieman syrjässä olevaan kohteeseen.

IMATRAN erityispiirteeksi nousee puolestaan se, että kaupungin myymien tonttien neliöhinnat olivat selvästi korkeampia kuin muiden tahojen myymien tonttien hinnat.

Kunnan tonttitarjonta vaikuttaa Mikkolan mukaan tilastoituihin hintoihin rakentamattomien kiinteistöjen osalta.

– Jos esimerkiksi kunta on ottanut ihan uuden asuinalueen myyntiin, se vaikuttaa hintatasoon. Esimerkiksi Kouvolassa tuli juuri myyntiin Ravikylän alue ja sen tonteista tuli kova kilpailu ostajien kesken, hän arvelee.

Kirjoittaja:
Matti Saarela