Etelä-Karjalan Osuuspankin juhlavuosi alkoi lupaavasti

MARTTI HYTTILAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan Osuuspankin tammi-maaliskuun tulos

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan Osuuspankin tammi-maaliskuun tulos on huomattavasti parempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kolmen kuukauden tulos ennen veroja oli 4,3 miljoonaa euroa eli 2,9 miljoonaa euroa edellisvuoden vertailujaksoa enemmän.

Tulokseen sisältyi satunnaisena tuottoeränä 1,3 miljoonan suuruinen eläkesäätiön ylikatteen palautus. Vertailukelpoinen tulos kasvoi siten 1,6 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Risto Kiljunen korostaa, että tuottojen kasvu syntyi liiketoiminnan laajentumisesta, eikä perustunut maksujen korotuksiin.

– Tuotot kasvoivat korkokatteesta prosentin, osingoista ja osuuspääoman koroista 29 prosenttia ja palkkiotuotoista 25 prosenttia.

Hän kertoo, että hyvä tuloskehitys johtui myös kulujen pienenemisestä ja kirjauskäytännön muuttumisesta.

– Pankin kuluvat vähenivät liki kuusi prosenttia lähinnä henkilöstökulujen supistumisen ansiosta. Saamisten arvonalennuksia kirjattiin selvästi vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, jolloin uusi kirjauskäytäntö johti hetkellisesti etupainotteiseen kirjaamiseen.

LUOTTOKANTA kasvoi 10,2 prosentin vuosivauhtia 684 miljoonaan euroon. Asuntoluottojen kysyntä jatkui edelleen kovana. Niitä myönnettiin 9 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden alussa.

Pankin asiakasvarat yhteensä kasvoivat 12,6 prosentin vuosivauhtia 724 miljoonaan euroon. Talletukset kasvoivat 7,9 prosenttia 553 miljoonaan euroon, rahastosäästöt 40,2 prosenttia 69 miljoonaan euroon ja vakuutussäästöt 25,1 prosenttia 102 miljoonaan euroon.

Pankki sai alkuvuoden aikana 531 uutta asiakasta ja 466 omistajajäsentä. Asiakkaita on 74 905 ja omistajajäseniä 36 195.

Kiljunen muistuttaa, että pankin omistajille on jaettu 100 prosentin korko jäsenosuusmaksuille eli ylimääräisenä voitonjakona yhteensä 3,6 miljoonaa euroa.

– Juhlavuoden merkittävin tekemisen haaste on Pohjolan liiketoiminnan kytkeminen pankin liiketoimintaan niin, että siitä syntyy uutta lisäarvoa asiakkaille.

Kiljunen vakuuttaa, että pankin tavoitteena on olla jatkossakin maakunnan paras pankki ja nimenomaan maakunnan ihmisten arvostuksissa.

– Siihen meillä on kaikki mahdollisuudet vahvan vakavaraisuuden sekä hyvän kasvun ja tuloskunnon seurauksena. Pohjolan liiketoiminnan yhdistäminen tarjoaa tänä vuonna historiallisen tilaisuuden liiketoiminnan laadun ja määrän kasvattamiseen.

Kirjoittaja:
Martti Hytti