Etelä-Karjalan taidemuseo ulkoministerikokouksen pääpaikkana

RIINA NOKSO-KOIVISTOLappeenranta. Etelä-Karjalan taidemuseo Lappeenrannassa

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenranta. Etelä-Karjalan taidemuseo Lappeenrannassa toimii syyskuun alussa järjestettävän EU-ulkoministerikokouksen varsinaisena kokouspaikkana. Maakuntamuseota Linnoituksen toisessa päässä käytetään kokoustajien ruokailutilana.

Museot suljetaan yleisöltä elokuun lopussa viikoksi. EU-puheenjohtajuussihteeristö on kilpailuttanut kokouksia varten omat sisustusarkkitehdit, jotka sisustavat museotiloihin kokoukseen sopivan ilmeen ja valaistuksen.

Näillä näkymin taidemuseon kesänäyttely jää kokouksen ajaksi paikoilleen, eli neuvottelevia ulkoministereitä ympäröivät arvokkaat Ilja Repinin maalaukset Pietarin Venäläisestä museosta.

Osa museoväestä tosin pitää ratkaisua maalausten kannalta riskialttiina.

Kokouksen aikana Lappeenrannassa on massiiviset turvajärjestelyt. Etelä-Suomen läänin poliisijohtajan Kauko Aaltomaan mukaan turvajärjestelyihin tarvitaan useita satoja poliiseja.

– Tarvittavien poliisien määrää lisää se, että kokousvieraat majoittuvat sekä Lappeenrannassa että Imatralla. Meidän on luonnollisesti turvattava paitsi kokous-, myös kaikki majoituspaikat.

– Lappeenrannan keskustassa joudumme tekemään liikennerajoituksia, mutta niistä pystyn kertomaan vasta kesällä.

Linnoituksen poliisi eristää Aaltomaan mukaan kokousta edeltävänä päivänä. Kokous on käynnissä 1.-2. syyskuuta. Alueen asukkaat ja työntekijät pääsevät kulkemaan alueelle kulkuluvalla.

Tarkempia yksityiskohtia Aaltomaa ei turvallisuussyistä suostu kertomaan.

Lappeenrannan toinen kaupunginsihteeri Alina Kujansivu kertoo, että Linnoituksen alueella tulee olemaan viikon verran hyvin vilkasta.

– Kokousaluetta aletaan rakentaa viimeistään viikon alussa eli 28. elokuuta, Kujansivu kertoo.

– Pyrimme häiritsemään asukkaiden normaalia elämää mahdollisimman vähän. Mahdollisesti heitä pyydetään pysäköimään autonsa kokouksen ajaksi Linnoituksen ulkopuolelle.

Asukkaat voivat kokousviikonloppuna toimia normaaliin tapaansa, eikä esimerkiksi lemmikkieläinten ulkona olemiselle ole tiedossa rajoitteita.

Kaupunki on lähettänyt Linnoituksen asukkaille alustavan tiedotteen kokouksesta, mutta Alina Kujansivun mukaan kaupunki tiedottaa käytännön asioista tarkemmin kesäkuussa.

Linnoituksessa asuva Iida Turunen oli saanut tiedotteen ja suhtautui kokouksen järjestämiseen myönteisesti.

– Parempi vain, että täällä Linnoituksessa on elämää. Ei se minua häiritse, Turunen arvioi.

Veikko Liira työskentelee Kristiinan työtuvilla Linnoituksen pitopalvelussa. Myös hänelle kokous on myönteinen asia, sillä näillä näkymin se tarkoittaa isoa työkeikkaa.

– Alustavasti on ollut puhetta, että tilausravintolamme toimisi lehdistön kahvilana. Asia on kuitenkin vielä aivan auki. Toivottavasti lisätietoa tulee mahdollisimman pian niin, että saisimme tehdä suunnitelmia ja järjestelyjä, Liira sanoo.

Alina Kujansivun mukaan ulkoministerikokouksessa pyritään muutenkin hyödyntämään paikallisia yrityksiä.

Kokoukseen odotetaan yhteensä 700-900 osallistujaa. Ministereitä ja heidän puolisoitaan on yhteensä noin 60, toimittajia 200-500 ja valtuuskuntien jäseniä ja turvamiehiä 200-300 henkeä.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Museoväkeä ilostuttaa, kun maalaamista kaivanneet Etelä-Karjalan taidemuseon näyttelytilat ehostuvat ulkoministerikokouksen ansiosta.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto