Hippos erottelee kultajyvät akanoista

ANTTI MUNNUKKASUOMEN Hippoksen hallitus jatkaa raviratojen luokituksen valmi

ANTTI MUNNUKKA

SUOMEN Hippoksen hallitus jatkaa raviratojen luokituksen valmistelua. Se käsitteli maanantain kokouksessaan maakunnissa vilkasta keskustelua aiheuttanutta uudistusta, mutta lykkäsi oman esityksensä antamista.

Nykyisessä luokituksessa Vermo on maan päärata, maakuntaratoja on 19 ja toisen ja kolmannen luokan ratoja 23. Luokitus on vuodelta 1972, jolloin raviurheilu aloitti Suomessa nousun yhdeksi suosituimmista urheilulajeista.

Uusi luokitus pudottaa joukon maakuntaratoja alempaan kastiin, mikä on aiheuttanut niissä huolta tulevaisuudesta.

Kyse on rahasta. Jos luokitus laskee, pienenevät sekä radalle totovoittorahoista maksettavat investointiavustukset että palkintotuet. Suurravit jäävät ajamatta, lähialueen hevoset joutuvat matkaamaan kauas, jos mielivät kilpailla isoista palkinnoista.

Raviurheilulla on viime vuosina mennyt melko hyvin.

– Rataluokituksen uudistamisella varmistetaan edellytykset hyvän kehityksen jatkumiselle ja laadukkaiden ravitapahtumien järjestämiselle, muotoilee päämäärän Suomen Hippoksen tiedotussihteeri Jukka Niskanen.

LAPPEEN ravirata on yksi niistä maakuntaradoista, joka mitä ilmeisimmin joutuu laskemaan profiiliaan. Kädenvääntö aluekeskusraviratojen joukkoon pääsemisestä on kuitenkin tiukkaa.

Kaakkoisessa Suomessa on kolme maakuntarataa, Lappeen ohella Kouvola ja Mikkeli. Melkein Kouvolan vieressä sijaitseva Lahti on itseoikeutettu aluekeskusrata.

Yhtiökokouksessa Lappee jo muutti ratayhtiön nimen keskusraviradasta raviradaksi: Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jyrki Jauhiaisen mukaan olisi viisasta, että aluekeskusratojen luokkaan nostettaisiin mahdollisimman vähän ratoja.

– Ei ole mielestäni mitään järkeä siinä, että aluekeskusradoiksi nimettäisiin 10 – 12 rataa, jolloin Lappee ehkä olisi ensimmäinen, joka tästä luokituksesta jäisi ulos, Jauhiainen toteaa.

– Meillä palkintopotti nousi viime vuonna 20 prosenttia. Ei totovaihdoissakaan ole mitään häpeämistä, sunnuntaina vaihto kipusi yli 120 000 euron, kun vastaavissa raveissa muilla radoilla on viime aikoina jääty selvästi alle 100 000 euron, Jauhiainen ei malta olla kehaisematta..

Myös katsojamäärä kestää vertailun: maan keskusradalla Vermossa oli viime keskiviikkona 1031 maksanutta katsojaa, Lappeessa sunnuntaina himpun alle 1 000. Pelit pelataan suurillekin radoille yhä useammin netissä tai radan ulkopuolisissa pelipisteissä.

RATALUOKITUKSEN valmistelu siis jatkuu. Tavoitteena on, että Hippoksen hallitus tekee valtuuskunnalle esityksensä uudesta luokituksesta 21. huhtikuuta. Valtuuskunnan kevätkokous järjestetään 17. toukokuuta.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Lappeen raviradalla oli maanantaina talvisen hiljaista. Hiljeneekö radan toiminta tulevaisuudessa, on ainakin osaksi kiinni Suomen Hippoksesta. Sunnuntain ravit kuitenkin ilahduttivat järjestäjiä, totovaihto oli yllättävän iso.

Kirjoittaja:
Antti Munnukka