Maakuntapeli Sirkee kaipaa laudalleen kiperiä kysymyksiä

Ehdotuksia voi lähettää toukokuun ensimmäisen viikon ajan. Sirja Lavikan peliuutuus esitellään Senaatintorin maakuntajuhlassa.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Mikä on Sirkee, kuuluu kysymys. Viimeistään kesäkuun toisen viikonlopun jälkeen jokainen eteläkarjalainen osaa vastata, että se on se meidän uusi maakuntapelimme.

Senaatintorin maakuntajuhlassa julkaistavan maakuntapelin valmistelut ovat edenneet aineiston keräämisen osalta loppusuoralle. Monet kunnat ja yksityiset ovat osoittaneet aktiivisuutta kysymysten laadinnassa, mutta noin 500 kysymyksen pakettiin mahtuisi vielä paljon tietoa eri aloilta ja alueilta.

– Kysymysehdotuksia voi lähettää minulle toukokuun 8. päivään asti osoitteeseen [email protected], maakuntapeliä valmisteleva Sirja Lavikka toteaa.

Mattimyöhäisille voi vihjata, että tässäpä olisi oiva keino markkinoida omaa kuntaa, kylää tai yritystä. Tieto kun otetaan vastaan trivial-tyyppisen seurapelin muodossa ihan eri tavalla kuin perinteisestä esitteestä.

KUNNAN perustamisvuoden uteleminen ei ole kysymyksistä kaikkein omaperäisin, mutta sopivista aiheista tuskin tulee pulaa Etelä-Karjalan kaltaisessa värikkäitä vaiheita kokeneessa maakunnassa. Paikallisista kuuluisuuksista ja erikoisuuksista esimerkiksi voi kehitellä miten kiperiä kysymyksiä tahansa.

– Paikat ja historia ovat aiheina kiinnostavia, Lavikka vihjaisee.

Pelilaudan kartta, kysymyspakka, vaakunarivi ja ilmiöiden kultainen ketju ovat samanlaisia kuin kuusi vuotta sitten ilmestyneessä Pohjois-Karjalan maakuntapeli Nasakassa. Pelin ulkoasu on nyt kehittyneempi, pelin kulku hioutuneempi ja Lavikka on käyttänyt apunaan maakunnan kysymysnikkareita mahdollisimman laadukkaan kokonaisuuden aikaansaamiseksi.

Sirja Lavikan yhdessä Nasakan-aikaisessa suosikkikysymyksessä kysytään, mistä kiteeläiset tekevät supikkaansa. Näennäisen yksinkertainen kysymys kertoo kiteeläisistä, herättää kiinnostusta supikaskulttuuria kohtaan ja laittaa vielä miettimään raaka-aineita.

Kiteeläiset saivat aika paljon irti lanttupaistoksistaan. Eteläkarjalaisten luulisi pistävän paremmaksi särän ja rieskan voimalla.

Nasakasta tuli myös suosittu lahja ja tuliainen. Maakuntajohtajat pitivät huolen siitä, että muun muassa tasavallan presidentit Ahtisaari ja Halonen ovat saaneet omat pelipaketit illanistujaistensa iloksi.

KESÄLAHDELTA Savitaipaleelle vuodenvaihteessa siirtynyt ST-Pelit on Sirja Lavikan 12 vuotta sitten syntynyt yhden naisen yritys. Kun graafisen alan töihin mieltynyt markkinointimerkonomi jäi 1990-luvun alkupuolella työttömäksi, hän keksi yhdistää osaamisensa vanhaan intohimoon.

– Lapsena olin kova pelaamaan ja sisarusten kanssa meillä oli aina joku peli pystyssä. Halusin olla osaltani säilyttämässä tätä peliperinnettä.

Ensimmäinen peli, vuonna 1994 julkaistu Turnajaiset, palkittiin Turun pelimessuilla. Vuosien varrella on syntynyt peli poikineen ja juuri nyt Lavikka viimeistelee Sirkeen ohella niin ikään kesäkuussa julkaistavaa Timanttimyllyä.

– Kyseessä on vanhan myllypelin uusi versio, Lavikka paljastaa.

Peli-idean jalostaminen valmiiksi tuotteeksi vie vuosia eikä uusia pelejä voi mitenkään tulla markkinoille joka sesongiksi. Siksi ST-Pelit tarjoaa myös erilaista graafista suunnittelua ja mainostoimistopalveluja.

Uusista ideoista ei tosin ole puutetta. Onhan omaa peliä vailla olevia maakuntiakin jäljellä pitkälti toistakymmentä…

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Sirja Lavikan kehittelemien pelien määrä kasvaa kesäkuussa kahdella, kun Etelä-Karjalan maakuntapeli Sirkee ja tutusta myllypelistä jalostettu Timanttimylly tulevat markkinoille.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen