Asukasdemokratialla näytön paikka

TUULI OJAKANGASLappeenrannan kaupunki pyrkii aktivoimaan ja organisoimaan as

TUULI OJAKANGAS

Lappeenrannan kaupunki pyrkii aktivoimaan ja organisoimaan asukastoimintaa sekä lisäämään vuorovaikutusta kaupungin ja asukkaiden välillä vuoden pyörineellä ohjelmallaan. Asukasyhdistykset ovat ottaneet Asukkaiden ja alueiden Lappeenranta 2012

-ohjelman raati- ja foorumijärjestelmän toiveikkaina vastaan.

Rapattilan kylätoimikunnan puheenjohtaja ja maaseututiimin jäsen Jari Laine sekä Pikisaaren asukasyhdistyksen ja keskustan alueraadin puheenjohtaja Jorma Tyrmi sanovat, että järjestelmä on hyvä ja edistyksellinen, mutta vielä alkutekijöissään. Ohjelman puitteissa on tehty paljon suunnitelmia ja asetettu lukuisia tavoitteita ja toiveita, mutta käytännön toimiin ei vielä ole päästy.

– Näin aluksi ohjelma voi vaikuttaa byrokraattiselta paperinpyöritykseltä, mutta kunhan alkukankeuksista selvitään, niin voidaan pistää toimeksi, Tyrmi toteaa.

Lauritsala-Seuran puheenjohtajan ja Lauritsalan alueraadin jäsenen Seppo Nevalaisen mukaan asukastoiminta on hiukan aktivoitunut yhdistyksissä. Asukastapahtumien ja aluefoorumien yleisömenestys on ollut hyvä ja joitakin uusia yhdistyksiäkin on perustettu. Maaseudulla tilanne on toinen. Jari Laine arvioi, ettei järjestelmä ole sanottavasti nostanut aktiivisuutta, ainakaan Rapattilassa.

Kaupungin yhdistysten alueilla hankkeita on jo vireillä, Rapattilassa ei. Laine kuitenkin korostaa, että nykyisen järjestelmän avulla myös maaseudun tarpeet saadaan kuuluviin.

– Ennen tarpeista oltiin hissukseen, mutta nyt ne tuodaan porukalla esille ja päättäjät saavat niistä tiedon, Laine sanoo.

Maaseututiimi on tähän mennessä kokoontunut neljä kertaa ja se on saanut maaseutusihteerin kautta tiiviin yhteyden kaupungin johtoon. Uskoa ja toivoa siis löytyy, mutta nyt kaivataan käytännön tekoja. Maaseudun alueiden hankkeiden rahoitusta selvitellään vielä, eikä toteutuksista ole aikatauluja.

Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakuntaan kuuluva Tyrmi toivoo johtavien virkamiesten ja poliitikkojenkin osallistuvan kokouksiin, jotta asukkaat ja päättäjät voisivat kommunikoida ja keskustella keskenään suoraan eikä pitkien raporttien välityksellä.

Raatien ja foorumeiden aika ei kuitenkaan riitä kaikkien asioiden käsittelyyn, minkä vuoksi Tyrmi pitää järkevänä jättää pienemmät hankkeet asukasyhdistysten hoidettavaksi. Jos kokouksissa ei ole aikaa keskustelulle, ideat jäävät irrallisiksi ja yhteinen mielipide niistä jää muodostamatta. Tyrmin mukaan nyt jopa tärkeimmiksi hankkeiksi nimetyistä asioista saattaa vallita erimielisyyksiä asukkaiden kesken.

Ohjelman tiedotusta kehitetään parhaillaan. Kesäkuussa julkaistaan asukastoiminnasta ja raati- ja foorumijärjestelmästä kertova Asukkaiden Lappeenranta -lehti. Alueraadeille suunnitellaan myös omia verkkosivuja. Ohjelman seurantaa on suunniteltu, mutta kaupungilla ei vielä ole vakituista ohjelmasta vastaavaa työntekijää järjestelmän koordinointiin, yhteyksien hoitamiseen ja seuraamiseen.

Jari Laineen mielestä raatijärjestelmä on tasapuolistanut kaupunkilaisten ja maaseutualueiden asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja tuonut heidän välilleen uudenlaista yhteistyötä. Myös tiedonkulku on hänen mielestään parantunut. Vaikka järjestelmässä siis on vielä kehitettävää, asukasyhdistyksissä ollaan suhteellisen tyytyväisiä vaikutusmahdollisuuksiin.

Tyrmi korostaa, että myös kaupungin päättäjät pitävät asukkaiden aktiivista osallistumista hyödyllisenä ja tukevat toimintaa. Kaupunki myöntää asukasyhdistyksille myös rahallista tukea.

– Nyt on vain meidän kuntalaisten omasta aktiivisuudesta kiinni, miten näitä vaikutusmahdollisuuksia hyödynnetään, Seppo Nevalainen sanoo.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Jorma Tyrmi tuntee Pikisaaren historian, nykyhetken ja lähitulevaisuuden tarkoin. Hän on aktiivisesti mukana vaikuttamassa niin kaupungin kuin oman asuinalueensakin asioihin.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas