Categories
Artikkelit

Päiviö Pyysalo, viihteen yleismies

TUOMAS KAARKOSKIPäiviö Pyysaloa voi hyvällä omatunnolla sanoa suomalaisen vi

TUOMAS KAARKOSKI

Päiviö Pyysaloa voi hyvällä omatunnolla sanoa suomalaisen viihteen monitoimimieheksi. Lappeenrannassa koulunsa käynyt Pyysalo asuu tätä nykyä Tuusulassa, mutta Etelä-Karjala on yhä miehelle läheinen.

– Lappeenrannalla on ikuinen paikka sydämessäni. Vietän edelleen kesäisin paljon aikaa paikkakunnalla. Kesämökkihän meillä on yhä Taipalsaarella.

Yli kolme vuosikymmentä Lappeenrannassa asunut mies naurahtaa kysyttäessä hänen päätymisestään viihdealalle.

– Sitä on moni kysynyt. Lappeenrannan lyseossa tein konventteihin kaikkea juonnoista lavasteisiin. Vuonna 1966 tänne tuli alueradio ja he pyysivät minua tekemään pienoiskuunnelman. Sitä seurannut vuosi armeijassa rajoitti työskentelyä.

Armeija-aikana Pyysalo toimi normaalin palveluksen lisäksi Ruotuväki-lehden toimittajana. Anna Wolkoffin innnoittamana ylioppilaan mielessä siinti venäjän kielen opiskelu Helsingin yliopistossa, mutta MTV tuli ja vei miehen lopullisesti viihdemaailmaan.

– Siihen ne koulut sitten loppuivat. Ylioppilas olen sentään.

Vuosien saatossa Pyysalo on ohjannut lukuisia ikimuistoisia tv-hetkiä. Nykyisin Bluemedia-yhtiöllä ohjaajana ja tuottajana toimivalla syntymäpäiväsankarilla on muutamia omiakin suosikkeja.

– Ehdottamasti ainakin 1980-luvun taitteessa ilmestynyt Parempi myöhään.. -ohjelma oli ikimuistoinen. Se oli niin onnistunut, että sitä tulee muun sarjan työporukan kanssa vieläkin muisteltua.

Humoristisen ja monipuolista musiikkia sisältäneen sketsisarjan käsikirjoittajina toimivat Seppo Ahti ja Neil Hardwick. Itse ohjelman päätähtinä ja juontajina mainetta niittivät Ritva Valkama ja Pentti Siimes.

– Uudemmista ohjelmista vuosituhannen taitteen Millennium-ohjelma oli kunnianhimoinen projekti. 11 tuntia suoraa lähetystä alkaen Australiasta ja päättyen jonnekin Los Angelesin ja Havaijin välimaastoon ei ollut mikään pieni viritelmä.

Millennium-ohjelman ansiot noteerattiin muuallakin kuin työryhmän parissa. Ohjelma pokkasi samana vuonna vuoden erikoisvenla-palkinnon.

Nykyisin tv-viihde luottaa entistä enemmän tosi-tv:n vetovoimaan. Viihdealan ammattilainen ei vaikuta liian innostuneelta vallitsevasta trendistä.

– En ole kyseisen formaatin suurin kannattaja. Nautin enemmän jos saan katsoa kunnon sketsisarjoja tai huolella tehtyjä talk show -ohjelmia.

Viihdepuolen lisäksi Pyysalo on aktiivinen urheilija. Kahilanniemen golf-kenttä on tullut vuosien saatossa miehelle tutuksi. Uusi Tuosan saaren 18-reikäinen Etelä-Saimaa Golf on vielä sen sijaan korkkaamatta.

– Vielä en ole sinne ehtinyt. Kesäkuun alulle tosin tuli kilpailukutsu, joten silloin tuokin asia tulee korjatuksi.

Golfin ohella Pyysalon aikaa vie tunnetuista suomalaisista koostuvassa jääkiekkojoukkue Zoomissa pelailu. Pelaamisen ohella jääkiekko on tullut Pyysalolle tutuksi työn kautta. Ohjaaja vastasi kuuden vuoden ajan MTV3:n jääkiekko-ohjelma Hockey Nightin toteuttamisesta.

– Meillä oli hyvä tiimi ja olen ylpeä siitä ajasta. Hockey Night oli selvästi oman aikansa brändi. Se oli miellyttävää aikaa.

STT/Kimmo Brandt

Kuvateksti

Päiviö Pyysalo on tehnyt paljon suomalaisen tv-viihteen hyväksi.

60-vuotias

Päiviö Pyysalo.

Syntynyt Lappeenrannassa 1. kesäkuuta 1946.

Naimisissa, kaksi lasta.

Harrastaa golfia. Pelaa myös veteraanijääkiekkojoukkue Zoomissa.

Toimii tällä hetkellä Bluemedia-yhtiössä ohjaajana ja tuottajana.

Ohjannut useita televiosarjoja. Muun muassa: Parempi myöhään… , Vesku Rempallaan, Koomikon kuva ja Hockey Night

Kirjoittaja:
Tuomas Kaarkoski