Parikkalassa voi seurata kesäteatterin harjoituksia

Missä vaiheessa esitys on kuukautta ennen ensi-iltaa?

PÄIVI VENTO

PARIKKALA. Kuiskaaja Jaana Hokkanen ei ole jouten Parikkalan kesäteatterin harjoituksissa. Harrastajateatterilaisilla on kuukausi aikaa paikkailla muistiaan. Millaisen kehitysprosessin kesäteatterikappale käy läpi kuukauden aikana, selviää Parikkalassa, sillä harjoituksia on mahdollista seurata vielä tänään sunnuntaina.

­ Kyllä yleisö harjoituksissa tuo ryhtiä. Keskenään kun ollaan, niin tuntuu, että onko tämä touhu todellistakaan, Sortavalan serkuissa pohjalaisisäntää esittävä Taisto Huotari sanoo lauantaina kulisseissa.

­ Jostain syystä roolit ovat vielä aikamoisen kesken, tämä kokemus kyllä pakottaa skarppaamaan, Kyösti Roiha puolestaan toteaa.

AVOIMET OVET kesäteatterissa ovat Ramppi ja parras -ilmaisutaidon koulutuksen osio, joka selvittää sitä, kuinka kesäteatteria tehdään. Koulutusta on annettu viime syksystä viidentoista viikonlopun ajan. Aiheina ovat olleet muun muassa roolin sisäistäminen ja monologin valmistaminen. Oppilaita on ollut osiossaan 10­-20, aloittelijoista konkareihin.

­ Syksyllä käynnistyy toinen opintovuosi improvisaatio-teatterin, draaman historian, dramaturgian perusteiden ja tyylilajien merkeissä, kertoi hankevastaava Sirkka Laine. Hankealueella eli Rautjärvellä, Parikkalassa ja Vuoksenniskalla asuville viikonloppukurssi maksaa 10 euroa, alle 15-vuotiaille 5 euroa, muualta tuleville nelinkertaisesti.

KYÖSTI ROIHA mietti harjoitusten seuraamisen antavan katsojille uutta perspektiiviä kesäteatterinäytelmään. Nyt hiotaan, ja muutellaan, hiotaan ja muutellaan.

­ Voi katsoa, mitä kaikkia virheitä me teemme nyt, ja onko niitä enää esityksissä, ohjaajan sijaisena toiminut Roiha vinkkaa.

• • •

Avoimet harjoitukset Parikkalan kesäteatterilla 28.5, klo 9-­16, ruokatauko puolilta päivin.

PÄIVI VENTO

Kuvateksti

Sortavalan serkut ajoittuu vuoteen 1997. Mukana menossa Kyösti Roiha (vas.), Ahti Kämäräinen ja Ari Tykkyläinen.

Kirjoittaja:
Päivi Vento