Rautjärven kirkosta löytyy 3 000 neliötä käsiteltävää pintaa

Kirkon väri muuttuu hiukan entistä vihertävämmäksi.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Kolmasosa Rautjärven kirkosta on muovisen hupun peittämänä. Sen alla remonttimiehet hiovat vanhaa maalia pois. Loppuviikosta päästään jo sutimaan pohjamaalia. Kirkon ulkoverhouksen kunnostus ja maalaus ovat valmiita elokuussa, jolloin juhlitaan kirkon 125-vuotispäiviä.

Käsiteltävää pinta-alaa on yhteensä 3 000 neliötä, josta kolmannes on kattoa. Peltikaton kirkko sai vuonna 2002, nyt se maalataan.

­ Väri on grafiitinharmaa, kertoo urakoinnista vastaava Jani Joronen Maalausliike Joronen Oy:stä. Kirkon seinien väri muuttuu aikaisempaa hieman vihreämmäksi. Muutos ei tule olemaan radikaali.

KESÄN AIKANA ulkoverhouksen kunnostuksen ja maalauksen lisäksi korjataan joukko pienempiä yksityiskohtia, muun muassa tehdään kellotorniin väliräystäät entisille paikoilleen, mistä ne on joskus purettu. Ikkunoiden puiset lahonneet vesipenkit uusitaan vanhojen mallien mukaan ja maalataan vesikatto. Ikkunoiden ja ovien yläpuoliset koristelistat uusitaan.

­ Koristelistat ja telineet otimme alihankintana, muutoin työt hoituvat omalla porukalla, Jani Joronen kertoo. Työmaalla on päivittäin 5­6 miestä. Maalausliike Joronen on hoitanut muutamia kirkkojen ulkoverhousten kunnostusta.

­ Työ on samaa, mutta kyllähän kirkkoremonttiin suhtautuu toisella asenteella kuin kerrostaloremonttiin, Jani Joronen sanoo. Edellisen kerran Rautjärven kirkko maalattiin 1980-luvun lopulla.

­ Rakennuksen kunto on suhteellisen hyvä, muutama lahovauriokohta on tullut tässä vaiheessa vastaan.

Rautjärven seurakunta on varautunut noin 200 000 euron remonttilaskuun.

YRJÖ UTTI

Kuvateksti

Ilpo Europaeus hioo yli kaksikymmentä vuotta sitten vedettyä maalipintaa pois.

Rautjärven kirkko

Rakennettu vuonna 1881.

Arkkitehti A.J.Janssonin suunnittelema.

On puinen ristikirkko.

Sisään sopii 1 200 sanankuulijaa.

Kirjoittaja:
Päivi Vento