Categories
Artikkelit

Tuomiokapituli saa pohtia seuraavaksi Lappeenrannan seurakuntien yhdistymistä

KAISA JUNTUNENLAPPEENRANTA. Lappeenrannan seurakuntien yhdistyminen on ottan

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan seurakuntien yhdistyminen on ottanut taas askeleen eteen päin. Kirkkovaltuusto päätti tiistaisessa kokouksessaan, että se lähettää aloitteen seurakuntien yhdistämisestä tuomiokapitulin tutkittavaksi. Kirkkovaltuustossa asiasta puhutaan seuraavan kerran ensi syksynä.

Lappeenrannan seurakuntien päättäjät eivät halua lähteä hätiköimään yhdistämisen kanssa. Sopivaksi ajankohdaksi ehdotetaan seuraavaa valtuustokautta, eli yhdistymisestä voisi tulla totta joskus tammikuun 2011 jälkeen.

Kirkkovaltuutettu Timo-Esa Tuuri antoi kiitosta siitä, ettei yhdistymisen kanssa ole hätäilty.

– Mikkelin yhdistyminen näytti kuinka paljon katkeruutta siitä syntyy, jos päätös jyrätään läpi, Tuuri totesi.

Paikallisseurakuntien seurakuntaneuvostot ja seurakuntayhtymän yhteiset johtokunnat ovat antaneet omat lausuntonsa yhden seurakunnan mallista.

Kaikki lausunnot menevät tuomiokapituliin.

Suurin osa lausunnon antaneista tahoista suhtautuu myönteisesti yhden seurakunnan malliin, mutta sen rinnalla kannatustaan kasvattaa idea kahdesta seurakunnasta.

Lausunnossa viitataan myös mahdollisiin kuntaliitoksiin, jotka vaikuttaisivat seurakuntarakenteeseen.

– Kaikissa keskusteluissa pitää huomioida kuntakentän epävarmuus, sanoi yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Sammonlahden kirkkoherra Jukka Lehtinen.

YHDEN SEURAKUNNAN mallista on puhuttu Lappeenrannassa toissa talvesta saakka. Lappeenrannan seurakuntaneuvosto teki aloitteen seurakuntayhtymän purkamisesta helmikuussa 2005.

Seurakuntayhtymä on tutkinut yhdistymisen etuja ja haittoja omin voimin.

Yhdistymisen etuihin se laskee henkilöstön joustavamman ja tarkoituksenmukaisemman käytön, yhteistyön sujuvamman järjestelyn, yhteisten tilojen paremman hyödyntämisen ja hallinnon kevenemisen.

Yhdistymisen uskotaan tuovan tullessaan myös selviä taloudellisia säästöjä.

Yhdistymisen haittapuoliksi lausunnossa luetellaan seurakunnallisen identiteetin ja omaleimaisuuden väheneminen, keskusjohtoisuus ja työntekijöiden mahdollinen muutosvastarinta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Timo-Esa Tuuri (seisomassa) kiitti sitä, että seurakuntien yhdistämisessä edetään rauhallisesti.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen