Vaijeriliuku sai liukujat hihkumaan

Veikka Gustafsson ehti Nepalista Imatralle avaamaan Imatra Expressin. Valtioneuvos Riitta Uosukainen järjesti jymy-yllätyksen laskemalla Topinsa kanssa yli Imatran.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatra Express oli odotettu menestys. Tuhannet ja taas tuhannet ihmiset olivat lauantaina tulleet katsomaan, kuinka Imatrankoski ylitetään vaijerin varassa liukumalla. Aika moni kävi itsekin kokeilemassa uusinta eteläkarjalaista ihmettä ja elämystä.

Imatra Expressin takana on Taikuri ja Teräsmies -niminen yritys. Vaijeriliu’un keksijä ja puuhamies Janne Hinkkanen oli lauantaina syystäkin onnellinen mies, vaikka hankkeen viimeisiin vaiheisiin mahtuikin ikävä perheonnettomuus.

­ Nyt tuntuu mahtavalta. Viime viikolla usko koko touhuun oli koetuksella, meinasi paniikki iskeä. Luottamus palasi tällä viikolla, kun pääsimme toden teolla testaamaan laitteita. Ei tämä vieläkään aivan valmis ole, uusia jippoja ja parannuksia pitää vielä keksiä, Hinkkanen kertoi.

YKSI ILONAIHE hänelle oli ensimmäiseksi laskijaksi lupautuneen, vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin saapuminen Imatralle. Himalajalla taas yhden huipun valloittanut ja samalla loukkaantunut Gustafsson piti lupauksensa.

­ Olin vielä 30 tuntia sitten Katmandussa Nepalissa. Ei se minua haitannut, etteivät pojat saaneet minuun yhteyttä. Tiesin, että minun pitää olla tänään (lauantaina) täällä ja tiesin, että homma järjestyy, Gustafsson kertoi.

Virallinen avauslasku ei miestä jännittänyt kuin aivan vähän. Veikka Gustafsson on tottunut laskeutumaan jäisiä vuorenrinteitä köysien varassa, mutta ei toki ole tottunut ylittämään vaijeria pitkin liukuen valtavaa koskea.

­ Tosi kivalta tuntui. No kyllähän se juuri ennen lähtöä vähän jännitti, mutta niin pitääkin.

Vaijeriliukua Gustafsson suosittelee kaikille niille, jotka haluavat voittaa itsensä tai esimerkiksi korkean paikan pelkonsa. Tosikoille homma voi olla vaikeampaa.

Vaijeriliukujien joukkoon kuuluivat lauantaina myös Imatran tuleva kaupunginjohtaja Pertti Lintunen ja Svetogorskin tuore kaupunginjohtaja Oksana Pikuljova. Pikuljova teki liu’un tyylillä, myös vaatetuksensa puolesta.

­ Täysi kymppi koko juttu, valtavan hieno juttu, Pikuljova hehkutti laskunsa jälkeen.

Kutsuvieraiden joukossa olivat myös Osmos Cosmoksen soittajat, jotka liukuivat vaijerilla erilaisen omatakeisilla tyyleillä. Kutsuvieraiden lopuksi saatiin päivän todellinen yllätysnumero.

Valtioneuvos Riitta Uosukainen ja everstiluutnantti Toivo ”Topi” Uosukainen liittyivät myös liukujien joukkoon. Riitta ei tätä tempausta ollut etukäteen luvannut tehdä.

­ En minä päätöstäni muuttanut, päätin tehdä kokonaan uuden. Olin aikonut liukua kosken yli joskus, mutta tänään se piti nyt tehdä.

Liukumisjärjestys oli hieman yllättävä, ensin kosken yli tuli Topi ja sitten vasta Riitta.

­ Lupasin olla Riittaa vastaanottamassa, siksi tulin ensin, Topi selitti.

Ensimmäinen maksullinen liukuja oli aivan kosken partaalla kanava-aukiolla asuva Leena Vepsä-Korhonen.

­ Ihanaa, aivan ihanaa, Aivan uskomattoman ihanaa, Vepsä-Korhonen toisteli.

Hän oli jo muutama päivä sitten päättänyt kokeilla vaijeriliukua.

­ Syksyllä, pimeään aikaan pitäisi myös päästä koettamaan.

PEKKA HÖLKKI

TENHO TIILIKAINEN

Kuvatekstit

Ensimmäisenä uoman yli liukui Veikka Gustafsson, jonka Imatralle ehtimistä saatiin jännittää loppuun saakka.

Osmos Cosmoksen Petri Kiisselin kitaralle kävi ylityksessä vähän kalpaten.

Imatra Expressin avaaja Riitta Uosukainen laski kuin laskikin Imatrankosken yli vaijeria pitkin liukumalla.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen