Categories
Artikkelit

Valtakadun sulkeminen tulee uudelleen esille

JORMA HERNESMAATuskinpa Lappeenrannan kaupunginvaltuusto lopullisesti päätti

JORMA HERNESMAA

Tuskinpa Lappeenrannan kaupunginvaltuusto lopullisesti päätti Valtakadun tulevaisuudesta. Muutaman vuoden kuluttua Valtakadun muuttaminen kävelykaduksi on uudelleen esillä, toivottavasti silloin niin hyvin valmisteltuna, että hanke sopii kaikille.

Portaittainkin voi edetä. Valtakadun voi rakentaa ensiksi joukkoliikennekaduksi ja myöhemmin kävelykaduksi vaikka pätkän kerrallaan, jos valtuutetut niin haluavat. Tärkeintä on rauhoittaa Marian kirkon edusta.

Keskustan kehittäminen on kiinni toimivista pysäköintitiloista, kuten eräät valtuutetut totesivat. Citykorttelin alle tilaa voi rakentaa mainiosti. Jos Lappeen kirkon edusta saa ansaitsemansa kaupunkiaukion, löytynee sijoittajilta rahaa myös varsinaisen citykorttelin rakentamiseen.

Lisää pysäköintitilaa tulee sankarihautausmaan eteläpuolelle ja Koulukadulle uusiin liikekeskuksiin. Torin laidalla on jo yksi pysäköintihalli vajaakäytössä. Pienen kaupungin pysäköintiongelmat ovat suurenneltuja.

Sitten ihan vakavasti, onko kaupankäynnin ehdoton edellytys se, että autolla on pakko päästä kaupan portaiden eteen? Näin oli 60-luvulla.

Tämän päivän moderni kaupunki tarjoaa asukkaille ja turisteille paitsi kaupallisia elämyksiä, myös esteettistä mielihyvää. Joensuun keskustaa on uusittu tältä pohjalta: siellä on joukkoliikennekatuja ja puhtaita kävelykatuja.

Joku lappeenrantalaisessa vanhakantaisuudessa ihmetyttää. Sen me tiedämme, että muutosvastarinta sikiää jostain ihmisluonnon syvyyksistä.

Kun Lappeenrannan demarit tekivät ryhmäpäätöksen vaihtopysäkeistä, jotka keskustelun aiheinakin olivat aivan triviaaleja, politisoitu ydinkeskustan kehittäminen. Tosin ei ole mikään suuri ihme, että valtuutetut keskustelevat aidanseipäistä, kun pitäisi keskustella aidasta.

Lappeenrannalla on edelleen mahdollisuus kohentaa kaupunkikuvaa ydinkeskustassa. Miljöö muuttuu joka tapauksessa uuden liikekeskuksen myötä. Silloin on viimeistään mietittävä, miten Valtakadun ja Gallerian sujuva kävely-yhteys taataan.

Pitääkö nyt odottaa, että ydinkeskustan osayleiskaava on uusittu, jotta valtuutetuille ja kaupunkilaisille hahmottuu, millaista Lappeenrantaa kannattaa tavoitella. Suunnitelmissa on usein se paha vika, että niiden perusteellisuuden takia vain harvat jaksavat paneutua asiaan. Valtuuston äänestykseen johtanut prosessi osoitti, että monet äänestivät mutu-tuntumalla.

Kaikki tuli taivaalta ihan yllättäen, vaikka valmistelutyötä oli tehty monia vuosia.

jorma.hernesmaa@esaimaa.fi

ES-ARKISTO/YRJÖ UTTI

Kuvateksti

Valtakatu herättää kiihkeitä tunteita yhtenä kaupungin keskeisenä katuna.

Kirjoittaja:
Jorma Hernesmaa