Lappeenrannan väkiluku väheni poikkeuksellisen paljon

Etelä-Karjalan väkimäärä pieneni toukokuun loppuun mennessä 285:llä. Ainoastaan Taipalsaarella oli syntyneitä kuolleita enemmän. Väkimäärä kasvoi Taipalsaarella, Joutsenossa, Suomenniemellä ja Ruokolahdella.

ETELÄ-KARJALAN väkiluku väheni toukokuun loppuun mennessä 285:llä Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan. Koko viime vuonna maakunnan väki väheni 196:lla.

Alkuvuoden vähenemisestä Lappeenrannan osuus oli peräti 186. Viime vuonna Lappeenrannan väki väheni vastaavana aikana 78:lla.

Seuraavaksi eniten miinusta tuli Imatralle, 59, Parikkalaan peräti 31, Lemille ehkä yllättäen 24, piskuiselle Ylämaalle huimat 23 ja Rautjärvelle 8.

SELVÄ väestönkasvukuningas maakunnassa on toukokuun lopun tilanteessa Taipalsaari. Sen lisäksi, että sen väkiluku kasvoi 34:llä, Taipalsaari oli ainut kunta, jossa syntyvyys ylitti kuolleisuuden. Nettolisäystä tuli vauvojen avulla seitsemän.

Väestönkasvun puolella pääsivät myös Joutseno, lisäystä 6, Suomenniemi, 3, Ruokolahti, 2 ja Luumäki 1.

Irma Pitkäsellä Tilastokeskuksesta on selvä resepti Etelä-Karjalalle:

syntyvyys ylös.

­ Koko maassa syntyvyys on aika kivasti kuolleisuutta suurempaa.

Silmiinpistävää Etelä-Karjalassa on myös Lappeenrannan suuri poismuutto, nettona 211, kun koko maakunnan luku oli 208.

LAPPEENRANNAN väkiluku on kasvanut viime vuosina 250­300 hengellä. Viime vuonna oli kuitenkin tyytyminen 73:een. Tyrehtyykö kasvu jo tykkänään?

Kaupunginjohtajan varamies Juha Willberg ei hötkyilisi.

­ Pudotus vaikuttaa aika isolta, mutta joskus luvut menevät ylös, joskus alas. Ei tämä kaupunki kuole käsiin sen takia, että tämä alkuvuoden tilastokehitys on ollut huono.

Willberg muistuttaa, että yleensäkin opiskelijoiden poismuutto vie väkilukukehitystä keväällä alas. Syksyllä taas virtaa uutta väkeä.

Nyt kuitenkin humpsahdus on aiempia vuosia suurempi. Lisäksi syntyvyys jäi kuolleisuutta vähäisemmäksi.

­ Tonttitakuu ja muut elinkeinopoliittiset sekä asumiseen liittyvät päätökset vastaavat kyllä tähän huutoon.

Opiskelijoiden lisäksi väkilukuun vaikuttaa voimakkaasti työpaikkakehitys.

Willberg ihmetteleekin pudotusta nyt, kun työpaikat eivät ole vähentyneet.

TAIPALSAAREN kunnanjohtaja Jari Willman arvelee Taipalsaaren väestökehityksen jatkuvan hyvänä. Viime vuonna väkimäärä lisääntyi noin 55:llä ja nyt oltaneen samassa tahdissa.

­ Rakentaminen tuntuu olevan hyvin vilkasta, vaikkei kunnalla olekaan omia tontteja jakaa. Juuri nyt rakennetaan etenkin Vehkataipaleen ympäristöön.

Paikat, joista on kohtuumatka Lappeenrantaan, kiinnostavat, mutta jonkin verran myös Rehula, Levänen ei niinkään.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju