Puitelaki tukee terveyspiiriä ja Lappeenrannan keskusroolia

ANNE KOTIHARJUETELÄ-KARJALAN päättäjät suhtautuvat kuntauudistuksen puitelak

ANNE KOTIHARJU

ETELÄ-KARJALAN päättäjät suhtautuvat kuntauudistuksen puitelakiesitykseen myötäsukaisesti. Lain uskotaan vahvistavan jo alkaneita yhteistyöprosesseja maakunnassa. Kuntaliitoksiakin uumoillaan, mutta niitä ei haluta nimetä mahdollisen Joutsenon ja Lappeenrannan liitoksen lisäksi.

Terveyspiiri saa lisävauhtia ja Lappeenrannan asema maakunnan keskuksena korostuu. Laki määrää Lappeenrannan muiden nimettyjen keskusten ohella laajenevaan yhteistyöhön naapureidensa kanssa. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on tyytyväinen, ettei laki hautautunut kiistojen alle.

– Linjaus siitä, että maakunnan keskuskaupungin on otettava aktiivinen rooli, on erittäin hyvä. Maakunnan veturin asema korostuu ja pidän sitä erittäin hyvänä asiana. Toivon, että yhteistyöneuvottelut voi ulottaa mahdollisimman laajalle. On luonnollista, että Imatra pyydetään mukaan.

LAKI VAUHDITTAA Lappeenrannan ja Joutsenon yhteistyö- ja liitosselvittelyjä. Miettinen ja Joutsenon Kari Korkiakoski saavat valmiiksi esiselvityksen kuntaliitoksesta jo syksyllä.

– Joutsenon ja Lappeenrannan jo edistämä yhteistyö sopii malliksi muidenkin naapurikuntien kanssa, uskoo Miettinen.

Lain mukaan taloudelliset kriisikunnat tulevat pakkoliitosuhan alle vuonna 2009.

– Uskon, että Etelä-Karjalaan tulee kuntaliitoksia, mutta ne tapahtuvat vapaaehtoisesti. Pakkoliitosuhka on hyvä olemassa viime kädessä.

20 000 asukkaan väestöpohjavaatimus perusterveyshuollossa ja sosiaalipalveluissa istuu Etelä-Karjalan jo menossa oleviin selvityksiin.

– Puitelaki tukee sosiaali- ja terveyspiirin muodostamista ja oikeastaan varmistaa, että se toteutuu, uskoo maakuntajohtaja Timo Puttonen.

Kari Korkiakoski toteaa, että Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksen esiselvitys saa nyt pohjakseen faktatietoja.

– Nyt voi ottaa kantaa puitelain ilmoittamiin yhdistymisavustuksiin ja muihin taloudellisiin vaikutuksiin, jos yhteen yritetään mennä nopealla aikataululla.

Korkiakoski uskoo, että jos terveyspiiri toteutuu, se vaimentaa monia puitelakiesityksen tuomia muutospaineita pienemmissä kunnissa.

MAAKUNTAHALLITUKSEN puheenjohtaja Pekka Ruotsalainen (sd.) Imatralta kehuu lakiesitystä

– Mitään tuota enempää ei olisi tarvittu.

Lakiesitys lupaa kunnille entistä isompaa osaa verotuloistaan.

– Ainakaan Imatralla ei ole huolen häivää, koska sen verotulot ovat jo vaalipirin korkeimmat.

Ruotsalainen uskoo, että puitelaki käynnistää keskustelut kuntayhteistyöstä ja -liitoskita maakunnan pohjoispäässä.

– Se lienee selvä, että tästäkin täytyy nyt keskustella. Kahden vaalikauden jälkeen Etelä-Karjalan kuntarakenne ei ole enää nykyinen.

SIVU 6

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen uskoo, että laki vauhdittaa Lappeenrannan ja Joutsenon yhteistyö- ja liitosselvittelyjä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju