Ympäristökeskus moittii Lappeenrannan kaupunkia

Jätevesiyhteistyötä UPM:n kanssa ei voi sulkea pois, vaan myös se pitää selvittää. Ympäristökeskus ei ota vielä kantaa, mikä huoniasta vaihtoehdoista on paras.

LAPPEENRANTA. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus moittii Lappeenrantaa. Sen mielestä kaupunki ei halua tarkastella kaikkia neljää jätevesien johtamisvaihtoehtoa tasapuolisesti ja yhtäläisellä tarkkuudella.

Lappeenrannan kaupunginhallitus totesi huhtikuun lopulla, että kaupungin ykkösvaihtoehtona on edelleen jätevesien johtaminen Rakkolanjokeen.

Koska UPM ei ole tällä hetkellä halukas yhteistyöhön, kaupunki esitti yhteispuhdistamon poistamista ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.

Ympäristökeskuksen mielestä arviointiohjelmasta ja kaupungin lausunnoista on syntynyt vaikutelma, että joitain vaihtoehtoja aiotaan tarkastella muita kevyemmin.

Ylitarkastaja Antti Puhalainen sanoo, että lause tarkoittaa nimenomaan UPM-yhteistyötä. Sitä ei voida jättää pois, koska ympäristövaikutusten arviointi kestää joka tapauksessa kauan ja tilanteet voivat muuttua.

­ Jos UPM-yhteistyötä ei otettaisi ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn, sitä ei voitaisi valita myöhemminkään. Siksi se pitää selvittää.

Muut vaihtoehdot ovat jätevesien johtaminen Lappeenrannan omalta puhdistamolta Saimaaseen tai niiden käsittely Imatran puhdistamolla.

VENÄJÄN luonnonvaraministeriö on ilmoittanut, että Venäjä ei osallistu Lappeenrannan jätevedenpuhdistamon YVA-menettelyyn.

Ympäristökeskus edellyttää kuitenkin, että Rakkolanjoki-vaihtoehdon vaikutusten arviointi pitää ulottaa Venäjän puolelle lähimpiin raakavedenottamoihin saakka. Myös kalastovaikutukset pitää arvioida Haapajärven lisäksi Venäjän puolella.

Ylitarkastaja Puhalainen sanoo, että Lappeenrannan jätevesien osuus Viipurinlahden kuormituksesta on noin neljä prosenttia. Kokonaisuutena se ei ole merkittävä.

Kuitenkin Venäjän puolella asuu 2 000­4 000 ihmistä, jotka käyttävät Rakkolanjoen vettä talousvetenä.

YMPÄRISTÖKESKUS ei ota vielä kantaa, mikä vaihtoehdoista on paras.

­ Kun ympäristövaikutusten arviointiohjelma on valmistunut, kerromme varmasti silloin, mikä mielestämme on ympäristön kannalta paras vaihtoehto.

­ Tämä on hyvä YVA sen takia, että tarjolla ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja. Siksi kannattaa tehdä selvitykset, Puhalainen toteaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen