MARTTI HYTTI
LAPPEENRANTA. Runsaan kuukauden kokemus on vakuuttanut tehdaspäällikkö
Jyrki Peltosen: Lappeenrannan teurastamosta on kehitettävissä
kilpailukykyinen ja kannattava yksikkö.
·Se vaatii koko henkilöstön yhteen hiileen puhaltamista ja tiettyä
hienosäätöä.
Hän vakuuttaa, että teurastamon koneisto ja laitteisto on edelleen täysin
ajanmukainen, eikä laitoksessa ole merkittäviä investointitarpeita.
·Teurastamon toimintaa voidaan tehostaa myös sitten, kun saamme oikeat
henkilöt oikeille paikoille ja oikeaan aikaan. Toisaalta meillä on hieman
liikaa työntekijöitä näille kilomäärille.
YRITYSSANEERAUKSEEN ajautuneella Järvi-Suomen Portilla on neljä
tuotantolaitosta, joita on saneerattu kilpailukykyiseen kuntoon.
Lappeenrannan teurastamossa saneeraustoimet ovat olleet kaikkein lievimpiä.
Peltonen myöntää miettineensä tarkkaan ennen kuin otti uuden haasteen vastaan.
·Toimitusjohtaja Kari Tillanen pyysi minua tähän tehtävään. Kyllä sitä
piti harkita jonkin aikaa, mutta tein sitten päätöksen nopeasti. Eivät
minua uudet haasteet pelota.
Hän korostaa, että myönteistä päätöstä edesauttoi laitoksen hyvä kunto.
·Teurastamon infra, koneet ja laitteet, ovat ajanmukaisessa kunnossa.
Positiivista on ollut myös se, että laitoksen henkilökunta on osaavaa ja
työilmapiiri hyvä. Meillä on eväät kannattavaan toimintaan.
TEURASTAMOSSA työskennellään hänen mukaansa yhdessä vuorossa, eikä vuorojen
lisäyksiin ole tarvetta.
·Tällä henkilöstö- ja tuntimäärällä pystymme hoitamaan tämän suuruisen
tuotannon. Meillä ei tarvitse tehdä yli- tai lauantaitöistä edes joulun
alla. Kustannustehokkuus saattaisi parantua, mikäli toimittaisiin kahdessa
vuorossa. On kuitenkin muistettava, että mikään suomalaisteurastamo ei
pyöri kahdessa vuorossa.
Lappeenrannassa teurastetaan sekä sikoja että nautoja. Nautojen
lihanleikkuu siirrettiin viime vuonna Kouvolasta Lappeenrantaan. Sen sijaan
sikojen leikkuu hoidetaan Mikkelissä.
·Joka päivä teurastamme sekä sikoja että nautoja. Aloitamme sialla ja
jatkamme naudoilla.
Saneerausohjelman laatimisen yhteydessä tutkittiin, olisiko mahdollista
siirtää sian leikkuu Lappeenrantaan.
·Ei meillä ole siihen mahdollisuuksia. Se vaatisi lisää tiloja ja
henkilöstöä. Naudan leikkuussa on riittävästi työtä. Sen leikkuu on
työläämpää ja raskaampaa kuin sian, kun naudoissa ruhon kokovaihtelut ovat
suuret.
HAJUONGELMA on vaivannut Lappeenrannan teurastamoa alusta lähtien.
Jätevesipuolella on Peltosen mukaan saatu parannusta aikaan.
·Jätevesien käsittelyä on tänä vuonna muutettu. Jätevesiin syötetään
tiettyä kemikaalia, joka poistaa hajuja. Kaikkia hajuja ei saada pois. Ei
ole olemassa hajutonta navettaa.
MIKA STRANDÉN
Kuvateksti
Tehdaspäällikkö Jyrki Peltonen uskoo Lappeenrannan teurastamon tulevaisuuteen.
Jyrki Peltonen
Syntynyt 30.6.1949 Suolahdessa, mutta viettänyt nuoruutensa Vaasassa.
Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja kolme koiraa.
Toiminut johtotehtävissä OK-lihassa, Saarioisissa, Poutulla ja
HK-Ruokatalossa. Aloitti kesäkuussa Järvi-Suomen Portin Lappeenrannan
teurastamon tehdaspäällikkönä.
Harrastuksiin kuuluvat omakotitalon hoito Outokummussa ja ulkoilu perheen
kanssa.
Asuu omakotitalossa Outokummussa ja työpäivinä yksiössä Lappeenrannan
Kaukaalla, mutta harkitsee perheensä kanssa muuttoa Lappeenrannan seudulle.