Lappeenrantaan saapuu satoja poliiseja EU-kokouksen turvaksi

Myös normaali poliisityö hoidetaan eikä lomia pidetä kokouksen aikaan.

LAPPEENRANNAN poliisi valmistautuu täyttä päätä syksyn EU-ulkoministerikokoukseen. Kokouspäivien ajaksi kihlakunnan poliisin avuksi tulee väkeä eri poliisilaitoksista sekä Liikkuvasta poliisista, suposta ja krp:stä.

Suunnittelmia tehdään ja päivitetään eri toimijoiden, kuten EU-puheenjohtajuussihteeristön sekä eri viranomaisten kanssa. ja ne elävät koko ajan.

Pääkaupunkiseudun vapun ajan tapahtumat on huomioitu suunnittelussa.

Poliisilla on suora linkki puheenjohtajuussihteeristöön, jossa turvallisuusasiantuntijana on Pekka Laisi suposta. Lappeenrannan kokous on luokiteltu toiseksi korkeimpaan turvaluokitukseen, joka poikkeaa hyvin vähän ensimmäisestä luokasta. Ero on lähinnä erilaisissa valmiustasoissa.

POLIISITOIMEN yleisjohdosta kokouksen ajan vastaa lääninpoliisijohtaja Kauko Aaltomaa, kenttäjohtajana on Lappeenrannan poliisipäällikkö Tapio Saarni.

Ylikomisario Leo Peuha Lappeenrannan poliisista vastaa varsinaisen kokouspaikan eli Linnoituksen turvajärjestelyistä. Alue eristetään kokouksen ajaksi suurelta yleisöltä. Asukkaiden elämää pyritään kuitenkin rajoittamaan mahdollisimman vähän.

­ Linnoituksen asukkaille järjestettiin kesäkuun alkupuolella tiedotustilaisuus. Siellä oli mukana poliisin lisäksi puheenjohtajuussihteeristön ja kaupungin edustajia. Ilmapiiri oli hyvin ymmärtäväinen, Peuha kertoi. Kysymyksiä oli monenlaisia. Tiedotusta järjestetään tarpeen mukaan lähempänä kokousta lisää.

Suurimpana haasteena Peuhan mielestä on se, että kokous sujuisi hyvin. Että Lappeenranta olisi hyvä isäntä ja kaupunkilaisten elämä häiriintyisi mahdollisimman vähän.

­ Poliisi toivoo, että kaupunkilaiset ovat ymmärtäväisiä rajoitusten suhteen, erityisesti Linnoituksen asukkaat. Että yhdessä tehdään hyvä kokous.

LOMARAJOITUKSET puraisevat Kaakkois-Suomessakin. Ulkoministerikokous on vain parin päivän ponnistus, mutta varsinkin erikoiskoulutetut saattavat saada komennuksia suuriin kokouksiin muualle Suomeen.

Lappeenrannan kihlakunnan poliisivahvuus on noin 120. Lisävoimia tulee satoja. Peuha muistuttaa, että myös normaalin poliisityön pitää sujua kokouksen aikana. Kaikkea vahvuutta ei voi laittaa kokoukseen. Hälytykset ja tutkinta toimivat rinnalla. Parin päivän aikana lieveilmiöitä, kuten taskuvarkaita ja seksiammattilaisia tuskin on odotettavissa.

Suomen runsaasta 7 000 poliisista lähtee esimerkiksi Helsingin Asem-kokoukseen pari tuhatta. Turvajärjestelyiden kuluiksi julkisuudessa on mainittu kahdeksan miljoonaa euroa. Myös paikallispoliisi saa lisärahaa.

Kalustoa saadaan virka-apuna lainaksi. Ammatti-ihmiset tuovat oman erikoiskalustonsa mukanaan.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen