Linnoituksen ortodoksikirkko saa uuden kalkkimaalipinnan

ILKKA POHJALAINENLAPPEENRANNAN Linnoituksessa sijaitseva ortodoksinen Jumala

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANNAN Linnoituksessa sijaitseva ortodoksinen Jumalansynnyttäjän Suojeluksen kirkko saa pintaansa uuden kalkkimaalin. Tehtävä on haasteellinen, kertoi maalausurakoitsija Peuhkuri Oy:n toimitusjohtaja Anssi Peuhkuri.

Oikeaa tummansävyistä pigmenttiä ei löytynyt suoraan värikartoista, vaan väritehdas Tikkurilan laboratorio joutui paneutumaan asiaan pitkään ja syvällisesti.

Seurakunnan kiinteistöistä vastaava Seppo Salpakari kertoi, että kirkko on ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Remontin yhteydessä korjattiin pari pientä kattovuotoa. Sisätiloille ei tehdä mitään, eteistiloja lukuunottamatta.

Kirkko maalattiin edellisen kerran kokonaan neljännesvuosisata sitten sen 200-vuotisjuhlia varten. Anssi Peuhkuri on hyvillään, että tuolloin mukana ollut isä Matti Peuhkuri on ollut konsultoimassa nykyistä urakkaa. Tuolloin maalit sekoitettiin vielä kirkon pihassa, nyt ne tulevat valmiina.

PERINTEISELLÄ KALKKIMAALILLA maalaamisen työmenetelmiä ei välttämättä opita ammattikoulussa, vaan sen oppii toisilta osaajilta. Seinä pitää esimerkiksi kostuttaa ennen maalaamista, ja pitää kosteana vielä maalaamisen jälkeen. Auringonpaahteisia seiniä ei voi maalata, koska jälki kuivuu liian nopeasti. Niinpä maalarit kiertävät aurinkoa pakoon varjoisille seinille.

– Tosin miehet muutenkin viihtyvät varjossa tällaisilla ilmoilla, Peuhkuri huomautti.

Kirkon maalipintaa ehostettiin kymmenen vuotta sitten maalilla, joka muodosti seinään kalvon. Nyt tuo pintakerros oli alkanut ikävännäköisesti hilseillä. Siinä syy uuteen maalausurakkaan.

Peuhkurin mukaan ortodoksikirkon kaltaisia kohteita on tarjolla harvoin. Maalarit suhtautuvat niihin suurena ammatillisen haasteena, ja niitä tehdään mielellään.

– Ainutlaatuinen kohde. Ei näitä joka kesä tule, Peuhkuri tiivisti.

MAALAUSTÖIDEN KUSTANNUSARVIO jää Salpakarin mukaan alle sataan tuhanteen euroon. Suurin osa siitä lankeaa seurakunnalle. Valtionapua saatiin 30 000 euroa. Sen sijaan EU-rahaa ei saanut mikään maakunnan hakeneista kirkoista, ei luterilainen eikä ortodoksinen.

– Kyseessä on sentään Suomen vanhin ortodoksipyhäkkö, Salpakari huomauttaa. Hän ihmettelee myös Museoviraston laimeaa kiinnostusta restaurointia kohtaan.

– Yksi mies sieltä käväisi jossain vaiheessa. Sanoivat, ettei heitä kiinnosta käytössä oleva kirkkorakennus.

Vuonna 1785 valmistunut myös Pokrovan kirkkona tunnettu kirkko sijaitsee kaupungin vanhimmassa osassa. Ortodoksisuus on kuulunut 1740-luvulta asti Lappeenrannan elämänmenoon.

Kirkko on maalaustöistä huolimatta auki ihmisille kello 10-17, paitsi maanantaisin. Kesäkuun alussa alkanut maalaustyö on määrä saada valmiiksi heinäkuun aikana.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Tumman kalkkivärin sekoittaminen oli haastavaa.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen