Maailmanpyörä pysyy paikoillaan huolimatta siirtovaatimuksista

Viisi asuntoyhtiötä ja Lappeenrannan Kilta tekivät oikaisuvaatimuksen teknisen lautakunnan maailmanpyöräpäätöksestä. Killan mielestä pyörää ei saa sijoittaa Rantapuistoon, Linnoitukseen eikä Keskuksen kaupunginosan alueelle.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Maailmanpyörä pysyy nykyisellä paikallaan tehdyistä oikaisuvaatimuksista huolimatta. Lappeenrannan tekninen lautakunta hylkäsi viiden asunto-osakeyhtiön ja Lappeenrannan Kilta ry:n tekemät oikaisuvaatimukset.

Oikaisun jättäneiden mielestä lautakunnan päätös, jolla se oli antanut Multifun Finland Oy:lle luvan pitää maailmanpyörä nykyisellä paikalla toimintakautena 2007, oli kumottava.

Kilta lisäksi vaati, että lautakunta ei maanomistajana anna maailmanpyörän sijoittamiselle lupaa mihinkään Rantapuistoon, Linnoitukseen tai Keskuksen kaupunginosan alueelle.

Killan mielestä tekninen lautakunta ylitti toimivaltansa, koska rakennustoimenpiteeseen tarvittavan luvan voi myöntää rakennuslautakunta.

Kilta, kuten asuntoyhtiötkin kyseenalaistivat maailmanpyörän suosion. Asuntoyhtiöiden mielestä maailmanpyörä katkaisee näkymän Kirkkokadun suunnasta satamaan. Asukkailla on ollut myös oikeus olettaa, että paikalla on puisto, ei huvipuisto.

TEKNINEN lautakunta katsoo maanomistajana myöntäneensä luvan käyttää maa-aluetta haettuun tarkoitukseen. Rakennusvalvonta on antanut oman lupansa, joka on voimassa ensi syyskuun loppuun, minkä jälkeen laite on purettava 14 vuorokaudessa.

Lautakunnan näkemyksen mukaan maailmanpyörä on vilkastuttanut matkailuyritysten liiketoimintaa ja elävöittänyt Kaupunginlahden matkailua.

Lautakunta lisäksi katsoo, että maailmanpyörän näkyvyys Kirkkokadulle on eduksi Kesäsataman toiminnalle. Kaupunkiin tulevat turistit löytävät maailmanpyörän avulla paremmin satamaan.

KOSKA MAAILMANPYÖRÄ on erityisesti lasten suosiossa, soveltuu se hyvin juuri lasten leikkipuiston viereen.

Tekninen johtaja Ensio Koikkalainen toteaa, että pyörän paikaksi on harkittu taannoin Myllysaarta.

– Mutta löytyykö pyörälle siellä maksajia? Mielestäni ei pitäisi säikähtää näitä muutamia valituksia. Pyörä ei ehkä väritykseltään ja mainoksiltaan nykypaikalle kovin hyvin sovi, mutta toiminnaltaan se sopii.

Koikkalainen toteaa, ettei mitään pitemmän tähtäimen näkemystä maailmanpyörän sijainnista ole.

– Mennään vuosi kerrallaan.

ES-ARKISTO

Kuvateksti

Maailmanpyörä pysyy jatkossakin leikkipuiston vieressä Lappeenrannan satamassa valituksista huolimatta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju