Matti Mononen nousi uusille kymmenille

ARTTU MUUKKONENLAPPEENRANTA. Imatran Urheilijoiden 22-vuotias Matti Mononen

ARTTU MUUKKONEN

LAPPEENRANTA. Imatran Urheilijoiden 22-vuotias Matti Mononen piti lupauksensa siirtää Kimpisen kenttäennätys historiaan. Karelia Gamesien seipään suvereeni voittaja ponnisti kolmannella yrityksellään 570, joka oli samalla hänen uusi ennätyksensä. Entinen Kimpisen kenttäennätys oli 565, Monosen oma ennätys 566.

– Pitihän se hypätä kun olin mennyt lupaamaan. Ensimmäinen yritys 570:stä oli ehkä paras hyppyni koskaan. Siksi tuntuikin oudolta, kun rima tuli mukanani alas. Tiesin kyllä, että olen hyvässä kunnossa, ja viimeisellä yrityksellä se menikin helposti yli, Mononen hymyili.

Ennätyskunnon takana on Monosen mukaan Simpelejärven vesi. Parikkalan kesämökillä mies on harjoitellut yhdessä valmentajaisänsä Markku Monosen kanssa vesihyppyjä koko alkuviikon ajan.

– Siellä on seiväs järvenpohjassa kiinni. Sen kanssa voi helposti harjoitella riman ylittämisen tekniikkaa.

570:N YLITYKSEN jälkeen Mononen korotti rimaa uusiin Suomen ennätyslukemiin 583. Kolmesta yrityksestä hän nousi vain yhdellä kunnolla riman päälle. Mononen sanoi, että lopussa puhti oli jo poissa.

– Jouduin hyppäämään viimeiset korkeudet yksin tiiviissä tahdissa, joten paras puristus oli jo kadonnut. Onneksi yleisö oli yrityksissäni hyvin mukana, kannustuksesta sain ekstratsemppiä.

Mononen aloitti kilpailun vasta, kun rima korotettiin lukemiin 540. Kanssakilpailijoista ollut kiriapua, sillä Monosen perässä jaetulle toiselle sijalle hyppäsivät Mikko Latvala ja Jarno Kivioja tuloksella 520.

Kimpisellä pyörinyt tuuli ei haitannut Monosta, vaikka yksi yritys 570 keskeytyi riman pudotessa tuulenpuuskan vuoksi kannattimiltaan juuri, kun Mononen oli ponnistanut hyppyyn. Uudistunut vauhdinotto oli Monosen mieleen.

– Kimpinen on ennenkin ollut loistava hyppypaikka, mutta nyt se tuntui entistä paremmalta.

MONOSEN KAUSI on sujunut vaihtelevasti. Pahimmillaan miehen tulos on jäänyt 525:een. Mies sanookin välillä jo epäilleensä, onko päässä vikaa kun hyppy ei luista.

– Olen nyt hyvässä fyysisessä kunnossa kaikin puolin, mutta kilpailuissa ei onnistumisia tuntunut tulevan. Nyt on helpottunut olo, kun tulosta tulee.

Edellisen kerran Mononen on parantanut ennätystään vuonna 2004. Viime kausi meni pilalle hirvikolarista toipuessa. Tänä vuonna takana on ehjä harjoituskausi. Suomen ennätystä mies ei pidä mahdottomana. Uusi oma ennätys tuntui pitkästä aikaa hienolta.

– Olisi hyvä saada kovia kansainvälisiä kisoja alle, niin tulokset paranisivat. Ei 583 liian korkealla ole, mutta se vaatisi täydellistä onnistumista. Nyt tuntuu hyvältä, en edes muistanut enää miltä oman ennätyksen parantaminen tuntuu.

SEURAAVAKSI IMATRAN mies kilpailee ensi viikon Kalevan Kisoissa. Kauden päätavoite on EM-kilpailuissa Göteborgissa elokuun alkupuolella. Tulostavoitteista on vielä liian aikaista puhua.

– Tavoitteena on nyt pysyä terveenä, eteenpäin mennään ihan päivä kerrallaan. Tietysti tavoitteena on päästä finaaliin pistesijoille, ehkä mitaleille.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Imatran Urheilijoiden Matti Mononen hyppäsi torstaina kauden kotimaisen kärkituloksen, Kimpisen uuden kenttäennätyksen sekä oman ennätyksensä 570. Mies ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen tulokseensa, sillä 570 meni yli helposti.

Kirjoittaja:
Arttu Muukkonen