Miksi elää, kun Hallamaa hautaa halvalla

SARI PULLINEN Kuolema on huumorille sama kuin vesi kuumalle kiukaalle. Se an

SARI PULLINEN

Kuolema on huumorille sama kuin vesi kuumalle kiukaalle. Se antaa sopivasti löylyä kaikelle sille muulle, mitä elämässä tapahtuu, niin rakkaudelle, rikokselle, rahalle kuin seksillekin.

Siksi Hallamaa & Hallamaa & Kumppanin hautaustoimisto on mitä parhain tausta Aholan nuorisoseuran kesäteatterin jännittävälle komedialle Kuin tuhka tuuleen. Hieman aneeminen toimistomiljöökään ei haittaa, kun on tarpeeksi värikäs tarina. Tässä näytelmässä ruumiskin kävelee ovesta sisään omin jaloin.

Aholalaisten esitys rullaa kuin rasvattu. Vanhat konkarit ja uusinkin tulokas, Sirkku Hätönen, saavat roolihahmonsa helposti elämään. Teksti on hauskaa, ja juonenkäänteissä on sopivasti sekaannuksia.

Enpä muista aikoihin nähneeni niin elähdyttävää rakkauskohtausta kuin minkä Helmer eli Ville Lamberg ihastukselleen esittää. Iso mies valuttelee hunajaisia rakkaudentunnustuksia säärikarvat kiharalla. Siinä alkavat hääkellot soida paitsi Suvi Rautsialan tunteella tekemän Hennan myös yleisön korvissa.

Toinen rakastunut hahmo on Risto Outisen mainio Aimo Tiainen. Tiainen joutuu huomaamaan, että pelkällä runollisuudella ei välttämättä saa vaikeasti kosittavaa rakastettua taipumaan. Siinä tarvitaan melkein elämää suurempia tekoja.

Entä kun Marjo isotalo ja Marja Kainulainen yrittäjinä yrittävät ratkoa rahapulmiaan. Siinä heitellään ideoita sponsoreista ja pohditaan sloganeita, kuten ”Miksi enää elää, kun Hallamaa hautaa halvalla”. Isotalon ja Kainulaisen vuosikausien yhteistyö näkyy ketteränä yhteispelinä.

Mustanpuhuvat miehet, Eddie eli Petri Rautsiala ja Frank alias Ilpo Ilves, ovat perinteinen hauskanjäykkä gorillakaksikko käskijänsä, mahtailevan Tom Dudleyn eli Toni Isotalon vanavedessä.

Kuin tuhka tuuleen jättää puhdistuneen olon. Se on naurun ansiota, ja sen, että näytelmässä uskalletaan hekottaa näille elämän niin kovin vakaville asioille, kuolemalle ja kristilliselle uskollekin.

SARI PULLINEN

Kuvateksti

Frank (Ilpo Ilves), Tom Dudley (Toni Isotalo) ja Eddie (Petri Rautsiala) saapuvat Amerikasta panemaan isä-Dudleyta kotimaan multiin.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen