Categories
Artikkelit

Namika hankki Amerikasta donkkaavan tornin korin alle

VESA SALMINENLAPPEENRANTA. Lappeenrannan Namikan koripallomiehistö täydentyi

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Namikan koripallomiehistö täydentyi korinalusjyrä Alioune Beyellä. 211-senttinen Beye on syntynyt Senegalissa.

Namikan valmentajan Mika Turusen mukaan Beye teki videolla vaikutuksen nopeudellaan sekä hyvällä liikkuvuudellaan.

– Beye on vasenkätinen pelaaja, mikä myös tuottaa vastustajille vaikeuksia, Turunen sanoi.

Beye valmistui keväällä Yhdysvalloissa Montana Staten yliopistosta. Montana pelasi NCAA ykkössarjassa Big Sky -yliopistojen lohkossa. 24-vuotiaan keskushyökkääjän sopimus on yksivuotinen

Beye on puolustuspään erikoismies, joka valittiin päättyneellä kaudella Big sky -yliopistojen parhaaksi puolustuspelaajaksi ja all stars -viisikkoon. Hän oli myös afrikkalaislähtöisistä pelaajista valitun tähtiviisikon sentteri.

Beye oli tilaston kakkonen kahden pisteen heittotarkkuudessa (61 prosenttia) ja torjunnoissa (2,1 per ottelu) sekä kolmas hyökkäyspään levypallojen kahmijana. Levypallotilastossa mies oli seitsemänneksi paras 5,9 keskiarvolla. Koreja Beye teki 11,6 pisteen keskiarvolla ja pelasi keskimäärin 25 minuuttia.

TURUNEN EI OLLUT alunperin hankkimassa pitkää sentteriä.

– Paikat täytetään, kun sopiva mies sopivalla hinnalla ja sopivilla taidoilla tulee eteen.

Turunen sanoo viime talven Eurocup challengen avanneen uusia portteja myös pelaajamarkkinoilla. Nyt sellaiset agentit, jotka eivät suomalaisseuraa ole ennen noteeranneet tarjoavat Namikaan kehittymään nuoria pelaajia kaudeksi kahdeksi ennen kovempiin sarjoihin hakeutumista.

Turunen kuvaa Beyen roolia eräänlaiseksi maalivahdiksi puolustuskorin alla.

Turunen uskoo Beyen viihdyttävän myös yleisöä, sillä senegalilainen on kova ponnistaja ja innokas donkkaamaan.

– Miehen kahden pisteen heittojen tarkkuus ja todellinen uhka korin alla tuovat lisää tilaa kaukoheittäjille, kuten joukkueen kapteenille Pasi Riihelälle tai nopealle ja ponnistusvoimaiselle Michael Cuffeelle.

NAMIKALLA ON tällä hetkellä sopimukset kolmen amerikkalaispelaajan Michael Cuffeen, Lucious Wagnerin sekä Beyen kanssa. Joukkueeseen haetaan vielä yhtä ulkomaalaista. Loppusuoralla on kolme vaihtoehtoa, joista yksikään ei ole aikaisemmin esiintynyt Suomen kentillä.

– Olen hakenut sellaisia pelaajia, jotka ovat olleet kovassa roolissa omassa joukkueessaan. Ei huippujoukkueiden penkkimiehiä.

Viime kauden pelaajista Andre Foremanin agentti on neuvotellut lappeenrantalaisten kanssa, mutta pyydetty rahatukku on liian suuri.

– Sillä hinnalla saa kaksi kaveria, Turunen laski.

LAPPEENRANTALAISTEN kokoonpanossa on amerikkalaisten rinnalla viisi suomalaispelaajaa: Pasi Riihelä, Kimmo Tolvanen, Lasse Hintsala, Mika Haakana ja Tuukka Kulha.

Koko kesän joukkueen mukana on harjoitellut seitsemän Namikan kasvattia, joista Turusen mukaan 1-2 voi nousta joukkueeseen jo ensi talveksi. Turunen nostaa esiin etenkin Tuomo Vennon, Juuso Raution ja Vili Kaijansinkon.

Ulkomaalaispelaajat lentävät Lappeenrantaan elokuun lopussa, jolloin Namikalla on leiri Kerimäellä. Seuraavana viikonloppuna edessä on ensimmäinen turnaus Virossa.

WORLDWIDE HOOPS

Kuvateksti

Donkit ovat senegalilaisen Alioune Beyen mielipuuhaa. 211-senttinen keskushyökkääjä on myös puolustuspelaamisen erikoismies.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen