Raja-Käävän kiinteistössä avautuu kalakauppa ja baari

MARTTI HYTTILAPPEENRANTA. Miljoonat matkailijat ja tuhannet rekkakuskit ovat

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Miljoonat matkailijat ja tuhannet rekkakuskit ovat vierailleet legendaarisessa Raja-Käävän kauppakeskuksessa Nuijamaan raja-asemalle menevän tien varressa.

Raja-Käävän toiminta oli uhattuna, kun uusi raja-asema avataan ehkä ensi viikolla parin kilometrin päässä kauppakeskuksesta. Kauppias Jari Kääpä ilmoitti luopuvansa liiketoiminnasta.

Perjantaina varmistui, että kauppa- ja kahvilatoiminta jatkuu kauppakeskuksessa. Raja-Käävän ja Kuusisen Kalan omistajat allekirjoittivat kauppakirjan, jolla liki tuhannen neliömetrin suuruiset Raja-Käävän kiinteistöt siirtyvät Kuusisen Kalan omistukseen.

KUUSISEN KALAN hallituksen puheenjohtaja Martti ”Mara” Tepponen korostaa, että kauppaan eivät sisälly Raja-Käävän liiketoiminnat.

– Jatkamme liiketoimintaa toisessa muodossa. Avaamme heti elokuun alussa entisen päivittäistavarakaupan tiloissa kalamyymälän, jossa laajan kalatuotevalikoiman lisäksi on tarjolla jonkin verran elintarvikkeita ja käyttötavaraa. Lisäksi kalakauppaan liittyy baari-kahvila sekä veikkauspiste.

Yrityskauppaa on hänen mukaansa hierottu kolmen viikon ajan.

– Kun Raja-Käävän kaupassa on myyty valmistamiamme hankkimiamme kalatuotteita, halusimme säilyttää entisen myyntikanavan. Baarissa myymme normaalien kahvilatuotteiden lisäksi lohikeittoa ja ruoka-annoksia.

Yritys ostaa kaloja kotimaisilta kalastajilta ja muun muassa Norjasta merilohta ja ankeriasta Tanskasta. Kuusisen Kala jalostaa erilaisia kalatuotteita.

– Kaupan nimeksi tulee Disa’s Fish eli sama kuin seiskatien myymälöissä. Uskon kaupan käyvän Nuijamaalla, vaikka myymälä jää hieman sivuun uuden raja-aseman tieltä. Venäläiset matkailijat ja Nuijamaan taajaman asukkaat hakevat varmasti kalatuotteita ja muita käyttötavaroita meiltä.

RAJA-KÄÄVÄN kauppias Jari Kääpä on tyytyväinen, kun kauppapaikalle löytyi omistaja.

– En ole suunnitellut tulevaisuuttani muuten kuin että muutan Lappeenrannan Karhuvuoreen. Haluan pitää vihdoinkin kunnon loman. Sen jälkeen voin suunnitella, mitä teen tulevaisuudessa.

Hän myöntää, että on keskustellut Keskon edustajien kanssa mahdollisesta kauppapaikasta.

– Olen luvannut olla käytettävissä, mikäli sopiva kauppapaikka tulee tarjolle.

Raja-Käävän perustaja, eläkeläinen Teuvo Kääpä istuskeli perjantaina kauppakeskuksen kahvilassa ja keskusteli asiakkaiden kanssa. Hän perusti yrityksen vuonna 1967 ja on nähdyt monenlaista kulkijaa.

– Venäläisten käyttäytyminen oli alkuvuosikymmeninä aivan tolkutonta. Varkaita jäi kiinni harva se päivä. Tilanne rauhoittui vasta kun saimme valvontakamerat ja hälyttimet.

ENTINEN MYYJÄ, kielenkääntäjä Galina Lind oli iloinen, että Raja-Kääpään löytyi uusi omistaja.

– Käävän perhe oli esimerkillinen työnantaja. Siinä on perhe, jolla on palvelualttiutta ja elämäniloa. Perhe arvostaa työntekijöitään. Nuijamaalaiset olivat mukavia asiakkaita ja sain sieltä paljon ystäviä.

Hän muutti Suomeen jo vuonna 1984 ja sai Käävän kaupasta töitä vuonna 1998.

– Olen nyt Suomen kansalainen. Minulla on aviomies ja kaksi lasta. Valmistuin kielenkääntäjäksi

Venäläiset ovat häneltä kyselleet, mikä on Käävän kaupan kohtalo.

– Kaupalla on monia vakituisia venäläisiä asiakkaita. Venäläiset ovat ihmetelleet, miksei Jari Kääpä pomota venäläiseen tapaan ja istu kirjoituspöydän takana, vaan tekee kaikkia töitä.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Kauppias Jari Kääpä palveli perjantaina kahta venäläisasiakasta, Nadja Gontsarovia ja Vasili Shalgunovia.

Kirjoittaja:
Martti Hytti