Categories
Artikkelit

Wenzel Hagelstam haaveilee tekevänsä ruokaohjelman

Suomen kuuluisimman antiikin arvioijan ”vastaanotolle” jonotettiin antiikin ja keräilyn kesäpäivillä Simpeleellä.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Antiikin ja keräilyn kesäpäiville oli saatu yhdeksi antiikin arvioijaksi tv:stä tuttu Wenzel Hagelstam. Miehellä on kysyntää enemmän

kuin aikaa, mutta kesäpäivien projektipäällikkö Seppo Lehtimäen harjoittama sinnikäs pommittaminen tuotti tulosta. Edellisen kerran Hagelstam oli Simpeleellä ensimmäisillä antiikkipäivillä vuonna 1999.

­- Positiivinen yllätys, että tapahtuma on vain kasvanut, hän sanoi.

Antiikkia, Antiikkia -ohjelma pyörii Yle 1:llä kymmenettä vuotta. Yleisradio olisi halukas jatkamaan, mutta Hagelstam kertoi miettivänsä asiaa.

­- Olisi kiva toteuttaa uusia haasteita. Minulla on haaveita ruokaohjelmasta, jossa kierrettäisiin suomalaisia toreja ja puhuttaisiin kotimaisen, terveellisen ruoan puolesta, Hagelstam kertoi ja huomautti, ettei hän todellakaan ole taitava kotikokki.

­- Ainoastaan tiedän, mitä haluaisin syödä.

HAGELSTAM SAI tuttuun tapaan arvioitavakseen melkoisen kirjon esineitä. Parikkalalainen Anja Anttonen toi näytille aitasta löytyneen pellavaharjan.

­- Hän sanoi tämän olevan tehty joskus 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa ja olevan aika harvinainen esine. Sen arvo on 50 euroa.

Toisena Anttosella oli Namibian lähetystyövuosina ostettu Namibian yhden kuuluisimman käsityötaiteilija John Mufangejon kuvakudos. Sen rahallinen arvo jäi alle sataan eroon.

­- Tämä on tekijän aikaista tuotantoa, eivätkä hänen työnsä ole Suomessa kovin kysyttyjä.

Rautjärveläinen Aarne Kalpio esitteli valokuvina arkkua, jossa hänen räätäli isoisänsä aikoinaan kuljetti työvälineitään. Hagelstam arvioi sen

700 euron arvoiseksi. Kalpio poistui arviointipaikalta tyytyväisenä.

YHTEISKOULUN juhlasalissa eli messuhallissa oli 28 näytteille asettajaa. Kaikkiaan myyjiä oli liki 80, mikä on uusi ennätys.

­- Täällä otetaan myyjätkin huomioon aina suihkumahdollisuutta ja vaunupaikkoja myöten, kiitteli espoolainen Aarne Kouhio. Aarne ja Anja

Kouhion osasto oli yksi nostalgisimmista. Heidän yrityksensä Vanhat Aarteet myy ja ostaa Arabian kuppipareja.

­- Tässä on näytteillä 1 280 kuppiparia. Hienoa, että käytössämme on kokonainen luokka, tarjottavan saa kerrankin kunnolla esille, Anja Kouhio sanoi.

­- Moni lähtee osastoltamme tyytyväisenä; kauan etsitty kuppi on löytynyt. Yksi nuori tyttö oli hyvillään, kun sai mummosta muiston eli samanlaiset kupit mitä mummolla oli, Anja Kouhio jutteli.

Kesäpäivien järjestelyissä on mukana noin 200 ihmistä, eli monet paikalliset järjestöt. Järjestelyvastuun kantaa Lions Club Simpele.

• • •

Antiikin ja keräilyn kesäpäivät jatkuvat tänään klo 10-16 Simpeleen Yhteiskoululla.

Kuvat: PÄIVI VENTO

kuvatekstit: Aarne Kalpio on päässyt Wenzel Hagelstamin juttusille.

Uniikkikorut Mikko Anttosen osastolla eivät ole ostettavissa.

16-vuotiaan Nikolai Virolaisen työ on ottaa vieraat vastaan kesäpäiville.

Kirjoittaja:
Päivi Vento