Kunnon pirskeet Kauppakadulle

Mukana ovat Lappeenrannan historian merkkihenkilöt. Ensi perjantaiksi odotetaan hyvää säätä ja paljon lappeenrantalaisia juhlimaan uusittua katuosuutta.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Uudistuneen Kauppakadun kunniaksi Lappeenrannan keskustassa järjestetään oikein kansanjuhla perjantaina 1. syyskuuta.

Luvassa on ohjelmaa aamupäivästä iltamyöhään. Juhlinta valuu kauppatorilta Oleksin ja Kauppakadun kautta satamaan, ja lappeenrantalaisten toivotaan olevan suurin joukoin menossa mukana.

Muualtakin maakunnasta saa tulla Tuhansien toiveiden iltaan, joksi juhla on nimetty. Juhlan järjestäjän, Lappeenrannan kaupunkikeskusta -yhdistyksen eli Lakes ry:n ensimmäinen toive on hyvä sää.

Juhlinnan kohde on Kauppakadun Koulukadun ja Ainonkadun välinen osuus. Se on kesän aikana uudistettu kävelypainotteiseksi kaduksi Kauppakadun yläpään tapaan. Katuremontti on vielä viimeistä viilausta vailla, mutta valmistunee perjantaiksi.

Juhlassa on tilaisuus tavata Lappeenrannan historian merkkihenkilöitä. Heitä esittäviä nykylappeenrantalaisia hikoili rooliasuissaan jo eilen kun Lakes esitteli ohjelmaa.

Juhlinta alkaa perjantaina kello 10-14, jolloin Etelä-Karjalan kunnat ja kaupungit esittäytyvät Oleksilla.

Kello 17.30 alkaa tulishow ja kello 18 on vuorossa varsinainen Kauppakadun uusitun osuuden avaus. Sen tekevät Lappeenrannasta kotoisin oleva kansanedustaja Arto Bryggare ja Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Kello 18.30 kauppatorilta lähtee historiallinen kulkue, joka tulee Kauppakatua pitkin uudistuneelle osuudelle. Mukana on väkeä 1600-luvulta nykypäivään, kuninkaallisia, kauppiaita, evakkoja, teekkareita, yritysten ja yhteisöjen edustajia, torstain tiedon mukaan satakunta henkeä.

He tarjoavat illan mittaan kadulla ohjelmaa ja keskustan ravintolatkin varautuvat juhlaekstran tarjontaan.

Taiteilija Unto Ahjotuli maalaa Kauppakadun taideliike Art Brossin edessä ison taulun yleisön esittämistä aiheista. Se tulee esille Art Brossiin, josta taulun voi ostaa avoimessa tarjouskilpailussa. Kulungit ylittävä osuus hinnasta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Kauppakadun tilaisuus päättyy kello 22, mutta satamassa jatkuu puoleen yöhön uusi tapahtuma nimeltä Sataman valot.

Karjalaisten laulua ei lauleta juhlinnan lopuksi, vaan jo illansuussa kun historiallinen kulkue pysähtyy Kauppakadulle.

LEENA SALLINEN

Kuvateksti

Kauppakadulla oli jo eilen liikkeellä avajaisjuhliin osallistuvia historian merkkihenkilöitä, muun muassa kreivi Pietari Brahe, sotamarsalkka Grigori Potjomkin, keisarinna Katariina Suuri ja kenraali Aleksandr Suvorov. Heitä esittävät Pertti Lautamäki (vas.), Kauko ja Marja Pylkkö sekä Pentti Laari.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen