Categories
Artikkelit

Lappeenrannan Viherkeitaalle uusi liike

JERA HÄNNINENLAPPEENRANTA. Viherkeitaana tunnettu Lappeenrannan Kukkia Taimi

JERA HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Viherkeitaana tunnettu Lappeenrannan Kukkia Taimia Oy laajentaa toimintaansa Ilmailulaitokselta vuokraamalleen tontille Lentokentäntielle. Yhtiö on hakenut Lappeenrannan kaupungin rakennusvirastolta muutosrakennuslupaa ja sen käsittely ratkennee viikkojen kuluessa.

Viherkeitaan toimitusjohtaja Martti Käiväräinen kertoo, että muutosrakennusluvalle mitä todennäköisimmin näytetään vihreää valoa. Yhtiö haki lupaa, jotta tontin tuleva 500 neliömetrinen rakennus täyttäisi lumikuormille asetetut vaatimukset.

– Lopullisen päätöksen saaminen on viivästynyt kesälomien ja naapureiden kuulemisen vuoksi, mutta uskoisin rakennustöiden pääsevän käyntiin myöhemmin syksyllä. 5 000 neliömetrin Lentokentäntien tontin vuokrasopimus alkoi vuoden alusta, Käiväräinen sanoo.

LENTOKENTÄNTIEN uusi liiketila tulee ennen kaikkea myymään raskaampia taimia. Samalla yhtiö luopuu monivuotisten taimien myynnistä Pohjolankadun liikkeessään.

– Pohjolankadulla myymme niin sanottuja käsitavarakasveja, joiden kuljettamiseen asiakkaat eivät tarvitse autoja, Käiväräinen kertoo.

Uusi myymälä automarkettien kupeessa on Käiväräisen mukaan sijainniltaan ihanteellinen.

– Tavoitteenamme on puutarha- ja kukka-alan kaikki osa-alueet huomioon ottava palvelu. Uusi liiketilamme soveltuu erinomaisesti monivuotisten taimien myyntiin.

Käiväräinen kertoo laajentumisajatuksen kypsyneen parikymmentä vuotta. Lentokentäntien tontista hän kiinnostui kuultuaan Shell öljy-yhtiön luopuneen tontin lähes 15 vuotta jatkuneesta vuokravarauksesta. Vuokrasopimus syntyi viime syksynä.

VIHERKEITAAN Pohjolankadun vuokrasopimus tontin omistavan Evälahti Oy:n kanssa on jatkunut vuodesta 1994 alkaen. Vaikka tontille onkin ollut suunnitteilla liike- ja asuintaloja, Käiväräinen toivoo voivansa jatkaa tontilla vuokralaisena myös seuraavan 12 vuoden ajan.

– Olimme onnekkaita siinä, että Kareltek päätti sijoittaa uudet toimitilansa Vapaudenaukiolle eikä Kirjastoaukiolle. Muussa tapauksessa olisimme irtisanomisajan puitteissa joutuneet lähtemään nopealla aikataululla.

Myös puutarha-alan kasvun suhteen Käiväräinen on toiveikas.

– Suomen Gallup Elintarviketiedon tekemän selvityksen mukaan ala kasvoi vuosien 1997 ja 2004 välillä lähes 30 prosenttia. Vuoden 2004 kasvukaudella kotitalouksien tekemien alan hankintojen yhteissumma oli 404 miljoonaa euroa. Mistään nappikaupasta ei siis ole kyse.

Käiväräinen laskee, että pelkästään Lappeenrannan alueella puutarha- ja kukka-ala on noin 12 miljoonan euron liiketoimi. Tämä näkyy myös Lappeenrannan Kukkia Taimia Oy:n toiminnassa.

– Taloussanomien huhtikuussa tekemän kansallisen vertailun mukaan olemme 30:n parasta liikevoittoa tehneen yksityisen puutarha-alan ja kukkien vähittäiskaupan joukossa, Käiväräinen kertoo.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Lappeenrannan Viherkeidas laajentaa toimintaansa ensi vuonna Lentokentäntielle. Uusi liike erikoistuu raskaiden taimien myyntiin.

Kirjoittaja:
Jera Hänninen