Categories
Artikkelit

Lappeenranta yrittää paikata lääkäripulaa ostopalveluilla

LAPPEENRANTA. HEIKKI SOPANENLappeenrannan kaupungilla on 39 lääkärin virkaa.

LAPPEENRANTA.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupungilla on 39 lääkärin virkaa. Työssä on tällä hetkellä vain 28 lääkäriä eli terveydenhuollossa on selvä lääkärivaje. Viroista neljä on täyttämättä, ja myös useita pitkäaikaisia sijaisuuksia on hoitamatta.

– Esimerkiksi Lauritsalan terveyskeskuksessa voidaan nykyään hoitaa vain kiireelliset päivystystapaukset. Kansanterveystyöhön ei ole mitään mahdollisuuksia, vaan kaikki työpanos menee sairauksien hoitoon, väliaikainen kaupungin johtava lääkäri Tarja Nylund kertoo.

Nylundin mukaan lääkärivajausta on myös Sammonlahdessa ja keskustassa. Nylund pitää kaupungin terveydenhuollon lääkäritilannetta enintään välttävänä.

KAUPUNGIN sosiaali- ja terveystoimi yrittää paikata lääkäripulaa ostopalveluilla. Se on tehnyt ostopalvelusopimuksen neljän yksityisen, terveydenhuoltopalveluja tarjoavan firman kanssa.

Ajatuksena on käyttää ostopalveluja, kun tarvitaan pikaisesti sijaisia. Toimialajohtaja Kari Korhonen sanoo, että kyse on optiosta.

Keikkalääkäreitä on tarkoitus käyttää muun muassa väestövastuulääkäreinä, mielenterveyspalveluissa, työterveyshuollossa ja opiskelijaterveydenhuollossa. Tällä hetkellä heitä ei ole työssä.

Korhosen mielestä Lappeenrannassa ei ole ongelmaa lääkärien virkojen täytössä vaan sijaisten saamisessa.

VÄLIAIKAINEN johtava lääkäri Nylund on hieman eri mieltä. Hän kertoo, että kun virkoja oli viime talvena auki, niihin ei ollut hakijoita. Virkoja ja pitkäaikaisia sijaisuuksia on taas tulossa auki, ja sillä aikaa lääkärivajetta yritetään hoitaa ostopalveluilla.

– Ostopalvelulääkäreitä on yritetty saada jo aiemminkin, mutta myös heidän saatavuutensa on huonontunut. Firmat eivät pysty tarjoamaan työvoimaa etenkään lyhyellä varoitusajalla.

Nylund sanoo, että ostopalvelusopimuksen kautta kaupungilla on nyt tiedossa yksi-kaksi lääkäriä sijaisuuksia hoitamaan, mutta heidänkään tulonsa ei ole vielä aivan varma.

– Ja joka tapauksessa hekin tulevat vasta lokakuussa.

Nylundin mukaan terveyskeskusten väestövastuulääkärien työpaine on nykyisessä tilanteessa kova. Lappeenrannassa yhtä lääkäriä kohti on 2 100-2 200 henkilöä, kun Lääkäriliiton suositus ja tavoite on 1 700 henkilöä.

– Tilanne ei houkuttele uusia lääkäreitä terveyskeskuksiin.

LÄÄKÄRIPULASTA sivu 9

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen