Satavuotias osasto 44 on mallioppilas

JERA HÄNNINENLAPPEENRANTA. Lauritsalan ammattiosaston satavuotinen taival on

JERA HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Lauritsalan ammattiosaston satavuotinen taival on kappale suomalaista ammattiyhdistystoiminnan historiaa.Vuoden 1905 suurlakkoa seurannut työntekijöitten järjestäytyminen johti vuonna 1906 Paperiliiton ja sen Lauritsalan ammattiosaston perustamiseen.

Aluksi Lauritsalan Celluloosa työntekijäin ammattiosastona tunnetuksi tullut ja vuodesta 1920 Lauritsalan paperintyöntekijöiden osastoksi nimensä muuttanut osasto 44 on koko historiansa ajan ollut mallioppilas Paperiliitolle.

Osasto onnistui luomaan työnantajansa kanssa asiallisen neuvottelusuhteen ja paljolti sen ansiosta Kaukaan maine kiiri yli maakuntarajojen. 1970-luvulta alkaen puhuttiin niin sanotusta Kaukas-hengestä, jonka luojina olivat työnantajapuolelta Casimir Ehrnrooth ja työntekijäpuolelta Yrjö Koskinen ja Vilho Pulli.

Kaukaan sellutehtaan luottamusmies ja Lauritsalan osaston tiedottaja Keijo Martikainen kertoo,että vuoden 1996 fuusio UPM:ään toi uudenlaista työelämäkulttuuria Kaukaalle. Martikainen valittelee, että fuusion seurauksena monista henkilöstölle kuuluneista eduista luovuttiin.

– 2000-luvulle tultaessa ammattiosasto joutui koko ajan toiminnassaan puolustamaan jäseniensä olemassa olevia etuja. Ahkerasta asiansa ajamisesta huolimatta, etuja myös menetettiin, Martikainen sanoo.

Ammattiosasto on edelleen lähes 1 000 työssäkäyvän paperityöntekijän yhteenliittymä. Martikaisen mukaan ammattiosastossa uskotaan, että puuta jalostetaan Kaukaan mäellä tulevaisuudessakin, vaikka aina ei hymyilytä.

– Kaukaan pitkäaikaista pääluottamusmies Pullia lainaten, kun puhe ei auta ja lyödä ei saa, niin vakavaksihan se vetää, Martikainen päättää nauraen.

Kirjoittaja:
Jera Hänninen