Vuosittain jopa tuhat klamydiaa jää hoitamatta Etelä-Karjalassa

Yleisimmät harhaluulot ovat, että sukupuolitaudit ovat harvinaisia, ne näkyvät päälle ja niitä on helppo hoitaa. Kuppa ja tippuri kulkeutuvat maakuntaan yhä lähinnä rajan takaa.

VIRPI KOIVISTO

Klamydiatartuntojen määrä Etelä-Karjalassa kasvaa tasaista tahtia. Viime vuonna tartuntoja todettiin 287, ja tänä vuonna heinäkuun alkuun mennessä oli löydetty 201 tapausta.

Eikä tässä vielä kaikki. Valtakunnallisten arvioiden mukaan klamydiatartuntojen todellinen määrä on nelinkertainen löydettyihin nähden. Etelä-Karjalassa se tarkoittaisi vuosittain 1 200 tartuntaa, joista huomaamatta ja hoitamatta jäisi

900.Luvut ovat hälyttäviä, sillä taudin seuraukset voivat olla ikävät.

– Hoitamaton klamydia nostaa riskin kohdun ulkopuoliseen raskauteen 6-kertaiseksi, ja lapsettomuuden riskin jopa 14-kertaiseksi, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Elina Alatalo Etelä-Karjalan keskussairaalasta.

Klamydia on ennen kaikkea nuorten tauti. Yleisimmin tartunnan saajat ovat 15–24-vuotiaita naisia ja 20–24-vuotiaita miehiä. Tartunta saadaan yleensä kotimaassa. Alatalon mukaan suhtautuminen kondomiin menee koko ajan löperömpään suuntaan.

– Monet nuoret kuvittelevat, että sukupuolitaudit ovat harvinaisia, ja ihmisen ulkonäöstä pystyy päättelemään, onko tällä tauti vai ei, Alatalo kertoo.

Joillakin on myös harhakäsitys, että sukupuolitaudit olisivat helposti hoidettavissa muutamalla pillerillä.

– Sitten näkee potilaita, jotka ällistyvät kuullessaan, että sukupuoliherpekseen ei ole mitään hoitoa, Alatalo kertoo.

Myös kondyloomavirus on äärimmäisen vaikeasti hoidettava. Se vaatii usein monta hoitokertaa, eikä sittenkään välttämättä taltu.

Sukupuolitaudeista tippuri ja kuppa ovat yleisimmin ulkomaan tuliaisia. Muualla Suomessa varsinkin tippuri hankitaan yhä useammin Kaukoidästä.

Etelä-Karjalassa trendi ei ole muuttunut, vaan taudit tuodaan edelleen pääosin Venäjältä. Vain pari tartuntaa vuodessa on lähtöisin kaukomatkoilta.

– Täältä ei niin hirveästi mennä Kaukoitään seksimatkoille, kun lähempääkin löytyy. Miehet saavat taudin itärajan takaa ja nainen yleensä partneriltaan Suomessa, Alatalo kertoo.

Vielä vuosituhannen vaihteessa Etelä-Karjala johti Suomen kuppatilastoja. Tuolloin kuppaa löytyi maakunnassa vuosittain yli parikymmentä tapausta. Vuonna 2002 määrä laski roimasti, ja sen jälkeen tapauksia on ollut vuosittain

reilut viisi. Alatalo toivoo tämän johtuvan siitä, että muutama vuosi sitten mediassa alettiin

puhua venäläisten prostituoitujen hiv-tartunnoista.

– Ehkä ihmiset ovat alkaneet suojautua paremmin. Tai sitten kuppatartunnat vain jäävät meiltä löytämättä.

Kuvateksti: Sitten näkee potilaita, jotka ällistyvät kuullessaan, että sukupuoliherpekseen

ei ole mitään hoitoa.

Elina Alatalo

Sukupuolitaudit Etelä-Karjalassa

Klamydiatapauksia on tänä vuonna heinäkuun alkuun mennessä todettu 201, joista 160 on 15–24-vuotiailla.Viime vuonna löydettiin kaikkiaan 287 tapausta.

Tippuritapauksia tänä vuonna 5. Viime vuonna yhteensä 8.

Kuppatapauksia tänä vuonna 2. Viime vuonna yhteensä 6.

Hiv-tulehduksia tänä vuonna 2. Viime vuonna yksi tapaus.

Lähde: Elina Alatalo

Kirjoittaja:
Virpi Koivisto