Entiseltä tullilta vapautuu runsaasti tilaa Nuijamaalla

Suurin käyttämättä jäävä tila on entinen maahantulo- ja lähtöhalli. Tielaitoksen alueet palautunevat kaupungille.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Entiseltä Nuijamaan tullin alueelta on vapautumassa runsaasti sekä sisä- että ulkotilaa muuhun käyttöön. Päärakennuksesta tyhjäksi jää suurin osa. Myös suuri osa tiealueesta entisten tullirakennusten itäpuolella voidaan palauttaa muuhun käyttöön.

Tulli pitää entisistä rakennuksistaan edelleen käytössään noin 1 000 neliön autontarkastushallin sekä osan päärakennuksen toimistotiloista. Myös Nurmisen huolintaliike jää paikalle.

Suurin tyhjäksi jäävä tila on entinen maahantulo- ja lähtöhalli.

Tilat omistava valtiollinen Senaattikiinteistöt ei ole aktiivisesti hakenut vuokralaisia tyhjentyneisiin tiloihin. Kiinteistöpäällikkö Pekka Lindqvist arvelee sopivan vuokralaisen löytymisen olevan hankalaa.

Myös Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen pitää hyvänä sitä, että tullin tilantarvetta voidaan rauhassa arvioida lähivuosien aikana.

Tullirakennusten ympäriltä vapautuu myös runsaasti maa-alueita, joista suurin osa on ollut Tielaitoksen hallussa. Tulli ja merenkulkupiiri tarvitsevat käyttöönsä vain rakennusten välittömän ympäristön, kulkuyhteyden satamaan sekä parkkipaikkoja.

Vireillä on paraikaa tietoimitus, jossa päätetään, kenelle entinen tiealue kuuluu. Toimitusinsinööri Mikko Hiltunen Kaakkois-Suomen maanmittaustoimistosta arvelee sen palautuvan Tielaitokselta kaupungille.

Hiltunen löytää pykälistä myös mielenkiintoisen kohdan.

– Jos rakennukset on rakennettu tiealueelle, myös ne siirtyvät kaupungille.

Palautuva tiealue on leveimmillään yli 100 metriä. Kun tiealue jää käyttämättömäksi, turhaksi jää myös ranta-alueelle pääsyn rajaava aita.

Nuijamaan asukasyhdistys on toivonut alueen palauttamista virkistyskäyttöön.

ES-arkisto/Mika Strandén

Kuvateksti

Vanhan tullin alue eristää Nuijamaan kirkonkylän rannasta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman