Finnveralle loppuvuosi on tarkan euron aikaa

MATTI SAARELALAPPEENRANTA. Finnveran Lappeenrannan aluekonttori myönsi riski

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Finnveran Lappeenrannan aluekonttori myönsi riskirahoitusta Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimiville yrityksille vuoden 2006 alkupuoliskolla yhteensä 28,1 miljoonaa euroa. Rahoilla aluekonttori on tänä vuonna rahoittanut 292 hanketta.

Aluejohtaja Hannu Puhakan mukaan uusia yrityksiä ja työpaikkoja syntyi eniten kaupan ja palvelujen aloille. Teollisuuden rahoituksella turvattiin yritysten kilpailukykyä ja uudistettiin samalla myös olemassa olevia työpaikkoja.

Vasta perustetut yritykset ovat Puhakan mukaan tavallisesti hyvin pieniä mikroyrityksiä. Finnvera on pyrkinyt tukemaan erityisesti yrityksiä joilla halua ja potentiaalia kasvuun.

– Haluaisimme ohjata omia resurssejamme enemmän sellaisiin yrityksiin, joilla on halua ja kykyä kehittyä ja kasvaa, hän sanoo.

UUSIA työpaikkoja Finnveran tänä vuonna rahoittamiin yrityksiin arvioidaan syntyvän 299 kappaletta. Lisäksi aluekonttori laskee, että sen rahoituksella on uudistettu 347 työpaikkaa.

Puhakan mukaan pienet ja keskisuuret yritykset hakevat jälleen rahoitusta investointeihin.

– Painopiste on edelleen olemassa olevan kapasiteetin uudistamisessa, hän sanoo.

Investointien osuus rahoituskohteissa oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla reilusti yli puolet. Käyttöpääomaa Finnveralta haki kolmasosa rahoituspäätöksen saaneista yrityksistä ja toimintavakuuksia vajaat 10 prosenttia yrityksistä.

Talouden vahva noususuhdanne näkyy myös Lappeenrannan aluekonttorin rahoituspäätöksissä. Vajaassa puolessa vuodessa konttori on ehtinyt käyttää jo 71,9 prosenttia vuoden määrärahoistaan.

– Ilman resurssien kohdentamisia voimme joutua loppuvuodesta tilanteeseen, jossa joidenkin suurten hankkeiden rahoituspäätöksiä joudutaan siirtämään ensi vuoden puolelle, Puhakka arvelee.

PUHAKAN mukaan rahaa yrityksissä on tarvittu myös sukupolven vaihdoksiin.

– Yritysten rahoituksen kysyntää ohjaavat keskeisesti erilaiset omistusjärjestelyt, jotka kohdistuivat nyt 41 yritykseen, Puhakka kertoo.

Keskimäärin Finnveran Lappeenrannan aluekonttorin rahoitustarjouksen koko oli alkuvuodesta 96 000 euroa. Rahoituspäätöksen saaneet yritykset saivat Lappeenrannan aluekonttorilta keskimäärin 42 prosenttia rahoitettavan hankkeen koko rahoituksesta.

Finnvera välittää myös Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea. Tätä tukea voi saada muun muassa investointeihin sekä pienyrittäjä- ja naisyrittäjälainoina.

– Tällä aluepoliittisella rahoituksella edistetään alueellisen kehityksen tasapainoa ja yritystoiminnan kasvuedellytyksiä, Puhakka kertoo.

FINNVERAN toimintoja on vuoden alusta organisoitu uudelleen. Puhakan mukaan palveluita kehitetään siten, että ne sopivat eri tilanteissa oleville yrityksille mahdollisimman hyvin.

– Finnvera, Finpro, Tekes ja TE-keskus jatkavat yhdessä uuden Kasvuyrityspalvelu-toimintamallin kehittämistä. Tämä toimintamalli palvelee kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä, Puhakka sanoo.

Hänen mukaansa myös lainsäädäntöä ollaan muuttamassa niin, että edellä mainitut rahoittajat voivat pitää yhteistä rekisteriä asiakkaistaan.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Finnveran aluejohtaja Hannu Puhakka näyttää, minne rahat ovat menneet. Ensimmäisen puolen vuoden aikana Kymenlaakson alueella toimivat yritykset ovat saaneet hieman enemmän riskirahoitusta kuin eteläkarjalaiset yritykset.

Kirjoittaja:
Matti Saarela