Kaupunginjohtajat antavat liitosselvityksen lokakuussa

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANNAN ja Joutsenon kaupunginjohtajien alustava kuntali

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANNAN ja Joutsenon kaupunginjohtajien alustava kuntaliitosselvitys julkistetaan lokakuun 11. päivä. Joutsenon kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo, että selvitystä varten odotetaan tarkat tiedot siitä, mitä parin viikon kuluttua annettava hallituksen esitys puitelaista vaikuttaa mahdolliseen Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitokseen.

Korkiakosken mukaan lokakuussa on tarkoitus antaa tiedot kuntaliitoksen aikataulusta, toteuttamistavasta ja liitoksen vaikutuksista.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen selvittää, että lakiluonnoksen mukaan yhdistymisavustus olisi vuosina 2008 ja 2009 kaksinkertainen verrattuna myöhempiin avustuksiin. Avustukset loppuisivat kokonaan vuonna 2013.

­ Mielestäni valtion tarjoama porkkana tulisi käyttää tässä kohtaa hyväksi.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus tukee muutenkin linjanvetoineen Lappeenrannan ja Joutsenon yhteistyötä ja kuntaliitosta.

Myös Miettinen lupaa, että lokakuussa annettava kuntaliitosselvitys tarjoaa päättäjille ja kuntalaisille mahdollisuuden arvioida liitosta monelta kannalta.

­ Selvitys arvioi kuntaliitosta eri puolilta. Se kertoo, miten liitos voisi toteutua ja minkälainen se yhdistyvä kaupunki voisi olla.

Korkiakoski huomauttaa, että valtio ilmeisesti tulee suosimaan puitelain tarjoamissa porkkanarahoissa useampien kuntien liitoksia. Selvitys keskittyy kuitenkin edelleen Lappeenrantaan ja Joutsenoon.

YHTEISTYÖTOIMIKUNTA, jota vetää Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannu Myyryläinen (sd.), ei saanut odottamaansa kuntaliitosselvitystä kokoukseensa torstaina.

­ Kaupunginjohtajat antoivat tässä vaiheessa tilannekatsauksen. Annoimme heille toimivaltuudet jatkaa selvitystyön tekemistä ja saattaa se lopulliseen muotoonsa.

Myyryläinen katsoo, että tuleva puitelaki antaa vauhtia Lappeenrannan ja Joutsenon liitokselle.

­ Kun kaupunginjohtajien selvitys saadaan, voi kansalaiskeskustelu alkaa.

Raakileita ei passaa julkisuuteen antaa. Sen takia olemme nyt vähän vaitonaisia.

Yhteistyötoimikunnan sihteeri, Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen huomauttaa, että puitelain näkökulmasta päätöksiä kuntaliitoksista pitäisi tehdä ensi vuoden loppuun mennessä.

PALVELUYHTEISTYÖ etenee rivakasti. Lappeenrannan kaupungin johtavana lääkärinä aloittaa ensi maanantaina Joutsenon vastaavista tehtävistä valittu Pekka Keränen.

Tavoitteena on, että Keräsen johtamispalvelut ja niistä aiheutuvat kustannukset jaetaan kaupunkien kesken niin, että Joutsenon osuus on 30 prosenttia.

Lastensuojelussa viranhaltijat valmistelevat seudullisen 18-paikkaisen yksikön perustamista Joutsenoon Tiurun Talviranta-kiinteistöön.

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen johtamista sekä maaseudun viranomaistehtävien hoitamista koskevat sopimukset astuivat voimaan, ja yhteistyö alkoi elokuun alusta.

TULEVA PUITELAKI edellyttää kunnilta monia selvityksiä. Puitelain luonnoksen mukaan maakuntakeskuskaupunkien on laadittava yhdessä niihin rajoittuvien ja niihin yhdyskuntarakenteellisesti kuuluvien kuntien kanssa ensi vuoden syyskuun alkuun mennessä suunnitelma siitä, miten maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamista sekä palvelujen käyttöä seudulla parannetaan.

Jokaisen kunnan on tehtävä kuntayhteistyöstä ja palvelujen järjestämisestä selvitys valtioneuvostolle ensi toukokuun loppuun mennessä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju